Shiamilitser mobiliserer i Irak efter IS-stormløb

Skrevet af admin

18/05/2015

Mest læste i dag

Shiitiske militser i Irak mobiliserer og gør klar til kamp efter meldinger om, at jihadisterne i Islamisk Stat har indtaget provinshovedstaden Ramadi vest for landets hovedstad, Bagdad.

En talsmand for militserne, der er kendt under navnet Hashid Shaabi, siger til nyhedsbureauet Reuters, at militserne handler på befaling fra premierminister Haider al-Abadi.

- Eftersom Hashid har fået ordre til fremmarch, vil de helt bestemt tage del i denne mobilisering, siger talsmand Ali al-Sarai fra Hashid Shaabi.

- Militserne afventede denne ordre, og nu er den kommet, tilføjer han.

Ramadi ligger i et område domineret af sunnimuslimer. Byen ligger i en af de regioner, hvor Islamisk Stat har størst opbakning.

Iraks premierminister har hidtil undladt at hidkalde de shiitiske militser, af frygt for at det kan puste yderligere til ilden i den sekteriske konflikt i landet.

Omkring 500 personer meldes omkommet i kampene i Ramadi de seneste dage.

6000-8000 mennesker er flygtet, siger en talsmand for guvernøren i provinshovedstaden.

Søndag lød det fra regeringen i Bagdad, at Islamisk Stat har erobret Ramadi.

USA, som spiller en meget central og koordinerende rolle i kampene mod IS i Irak, har imidlertid ikke bekræftet, at jihadisterne har indtaget byen.

- Det er for tidligt at sige noget endeligt om situationen på jorden på nuværende tidspunkt, sagde Pentagon-talsmand Maureen Schumann natten til mandag.

I april lykkedes det irakiske sikkerhedsstyrker og shiamilitser at generobre byen Tikrit, mens Mosul i nord fortsat er under Islamisk Stats kontrol.

ritzau/Reuters