Shiamuslimsk milits stormer Yemens præsidentpalads

Shiamuslimske militsmænd stormede tirsdag Yemens præsidentpalads i hovedstaden Sanaa og tog kontrol over bygningen. Embedsmænd i byen siger, at det er et kupforsøg mod præsident Abdrabuh Mansur Hadi, men militsen siger, at den vil beskytte staten mod en opløsning.

- Alle muligheder er åbne over for præsident Hadi, siger Abdul Malik al-Huthi, der leder militsen, som har navn efter hans afdøde far.

I New York indledte Sikkerhedsrådet et krisemøde for at fordømme udviklingen i Yemen og udtrykke støtte til Hadi. FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, udtrykker "dyb bekymring", og han opfordrer til et øjeblikkeligt stop for kampene i landet.

Volden er taget stadigt mere til i Yemen, hvor Hadi er en vigtig allieret for USA i kampen mod al-Qaeda.

Informationsminister Nadia al-Saqqaf skriver på Twitter, at også præsidentens hus i det vestlige Sanaa er blevet bombarderet med granater. Præsidentpaladset ligger i den sydlige del af Sanaa.

De shiamuslimske Houthi-militsfolk omringede mandag aften også premierministerens bolig efter at have beskudt hans bilkortege under hårde kampe med landets hær i hovedstaden.

Militsen havde tidligere på dagen bortført en rådgiver for præsidenten, som står over for den hidtil største udfordring i sin regeringstid.

Mindst en halv snes mennesker blev dræbt under kampene mandag.

En våbenhvile kom i stand midt på dagen mandag, efter at der i timevis var blevet rapporteret om skud og eksplosioner forskellige steder nær regeringskvarteret.

Houthi-militsen har i mange år kæmpet mod regeringen i Sanaa og har siden september kontrolleret en række områder i Yemen, heriblandt dele af hovedstaden.

I september indgik militsen imidlertid en aftale med præsidenten om dannelse af en ny regering, hvor flere Houthi-folk blev udnævnt til rådgivere for præsidenten.

Aftalen betød samtidig, at militsen skulle trække sig væk fra en række centrale statslige institutioner, som de havde besat.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip