Shiitiske oprørere opløser parlamentet i Yemen

Den fremstormende Houthi-bevægelse har opløst parlamentet i Yemen for at danne en ny overgangsregering i et forsøg på at løse den igangværende magtkamp i landet.

Magtkampen har blandt andet betydet et farvel til præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi for to uger siden.

Den ny overgangsregering vil udpege et fem-personer stort præsidentielt råd, som skal lede landet i en periode på op til to år. Det blev fredag meddelt på stats-tv.

Yemen har været politisk lammet, siden Abd-Rabbu Mansour Hadi og premierminister Khaled Bahahs blev væltet, da den shiitiske gruppe opkaldt efter sin tidligere leder Hussein Badreddin al-Houthi erobrede præsidentpaladset i januar.

Houthierne, som deler religiøse rødder med styret i Iran, bliver støttet af Teheran.

Gruppen havde givet de politiske fraktioner i landet en frist til onsdag i denne uge, ellers ville houthierne selv finde en løsning på den politiske lammelse.

Det shiitiske styre i Yemen er alt andet end populært i nabolandet Saudi-Arabien, som er den politiske stormagt på Den Arabiske Halvø og den største olieeksportør.

Stabilitet i Yemen har meget høj prioritet for saudierne, som blandt andet bekæmper den regionale gren af al-Qaeda i landet med hjælp fra amerikanske droner.

USA nægter at anerkende houthiernes magtovertagelse i Yemen, men Washington erkender, at det er et kompliceret spørgsmål, eftersom shiitterne også bekæmper al-Qaeda i landet.

- Det er en meget kompliceret og uafklaret situation, siger udenrigsministeriets talskvinde Marie Harf.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip