Shipcraft mangler dokumentation for hårde beskyldninger

Det erkender Shipcrafts direktør, Claus Bech, efter at han i et åbent brev til Rederiforeningen af 2010 samt i et interview med Børsen har beskyldt foreningen for at være direkte årsag til piraternes øgede løsesumskrav, efter at foreningen i sommeren 2011 offentligt kritiserede rederiet.

Han siger til Berlingske Nyhedsbureau, at de somaliske pirater ikke direkte har henvist til Rederiforeningen af 2010s kritik, når de har fremsat deres krav.

Spørgsmål: Er det så ikke svært at konkludere, at Rederiforeningen af 2010 har været direkte medvirkende til, at løsesumskravet er steget?

»Det kan man sige. Men qua det faktum, at vores rådgiver sagde, at når det officielle Danmark pludselig går imod rederiet, så kan man forvente, at løsesumskravet stiger, og at gidselstagningen forlænges. Det var præcis det, der kom til at ske,« siger Claus Bech,

Rederiforeningen valgte 29. juni 2011 at gå ud med offentlig kritik af Shipcraft, fordi det endnu ikke var lykkedes at forhandle de seks gidslers frigivelse på plads. Det fik ifølge Shipcraft afgørende betydning for forløbet, fordi piraternes krav efterfølgende steg voldsomt.

»Man kan ikke direkte sige, at piraterne har bekræftet det, men vores rådgivere, som lever af at rådgive i sådan nogle sager, har igennem hele forløbet været meget specifikke med, hvad man kan forvente, og de har ramt rigtig meget plet,« siger Claus Bech.

Han siger, at piraternes krav til en løsesum steg markant efter rederiforeningens kritik.

»Da Rederiforeningen af 2010 gik ud i medierne og kritiserede os på et forkert grundlag i 2011, kommunikerede jeg det videre til vores rådgiver, som sagde, at det ville få konsekvenser: At vores folk ville sidde længere tid, og at kravet ville stige. Det kommunikerede jeg videre til rederiforeningen, og seks dage efter steg løsesumskravet fra seks til 15 millioner dollar,« siger Claus Bech.

Rederiforeningen af 2010 valgte 30. april - samme dag som gidslerne blev løsladt - at ekskludere Shipcraft på grund af rederiets håndtering af gidselsituationen.

Foreningen vil ikke kommentere Shipcrafts anklager, men formand Søren Nørgaard Thomsen udtalte i forbindelse med eksklusionen følgende:

»Vi vurderer, at Shipcraft ikke i tilstrækkelig grad har levet op til deres ansvar. Det drejer sig primært om at udvise den rette adfærd samt villighed til at gøre alt, hvad der står i ens magt for at løse en gidselsag hurtigst muligt. Vi må kunne forvente, at et rederi, der sejler ind i piratplaget farvand med besætning og skib, har forholdt sig til den kendte fare og taget alle nødvendige forholdsregler, men mest af alt, at man i en situation med tilfangetagne medarbejdere påtager sig forpligtelsen til at sikre deres frigivelse hurtigst muligt.«

Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez samt de fire filippinske besætningsmedlemmer blev købt fri for syv millioner dollar.

 

Dagens Gossip