Singlelivet starter i skolen

Mens det i 2000 var 40 procent af 7.-9. klasser, der havde en kæreste, var andelen næsten halveret til 21 procent i 2010.

»Kæresterelationen er i opbrud. Tendensen forsætter op i gymnasiet, hvor det kun er en tredjedel, der har en kæreste,« siger ungdomsforsker Søren Østergaard fra Center for Ungdomsstudier til Berlingske.

Dermed er den stadig stærkere singlekultur herhjemme, hvor hver tredje voksne dansker ifølge en TNS Gallup for Berlingske er enlig, nået ned i børnehøjde. Det helt store fald i de unges interesse for hinanden som kærester sker mellem 2000 og 2005, I samme periode er nettet blevet en vigtig del af ungdomskulturen. Søren Østergaard mener, at der er en klar sammenhæng: At sociale medier udfylder nogle af de funktioner, som kærester havde før i tiden.

»De sociale medier og nettet i det hele taget betyder, at vi er sammen med vores venner på en anden måde, og at vi bliver bekræftet på alle mulige andre platforme,« siger han.

Men det moderne samfunds opløsning af traditioner spiller også ind og ændrer, hvilke relationer, de unge prioriterer, mener professor og familieforsker Per Schultz Jørgensen, der blandt andet peger på en overrepræsentation af singler blandt skilsmissebørn.

»Moderrollen og ægteskabet er blevet skubbet i baggrunden til fordel for den individuelle karriere. Og måske er det også sådan, at mange i ungdomstiden har en masse venner og skiftende kærester - frem for alene en fast kæreste, som man havde tidligere« siger han.

Det kan 16-årige Carl-Gustav Kristensen, der i øvrigt er single, godt genkende.

»Man hører hele tiden den der: »Man er ung og fri og skal ikke have nogen forpligtelser«. Det kan godt være med til at holde folk fra at få en kæreste, fordi man tror, at det sætter »en bremser« for alle de ting, man skal nå som ung,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip