Siumut vinder valget i Grønland

Med stemmerne fra samtlige 75 afstemningssteder talt op vinder oppositionspartiet Siumut det grønlandske Landstingvalg med 42,8 procent af stemmerne, oplyser det grønlandske hjemmestyres officielle valgside, Valg.gl.
Resultatet giver Siumut 14 af de i alt 31 pladser i Landstinget, oplyser KNR til Berlingske Nyhedsbureau. Ved valget i 2009 måtte partiet nøjes med 26,5 procent af stemmerne og 12 mandater.

Samtidig går det hidtidige regeringsparti, Inuit Ataqatigiit (IA), tilbage fra 43,7 procent af stemmerne i 2009 til 34,4 procent ved gårsdagens valg. Partiet går to mandater tilbage og kommer ind med 11.

Valgets store vinder er Siumuts formand, Aleqa hammond, der fik 6.818 personlige stemmer mod 4.369 til formanden for IA, Kuupik Kleist.

Over for Sermitsiaq. peger Aleqa Hammond på tre hovedårsager til hendes partis sejr.

»Det var utilfredshed med den ledelsesform, der har været praktiseret. Det har været for stor lukkethed omkring råstofprojekter og problemer i fiskeriet og manglende nybyggeri uden for Nuuk, der afgjorde valget,« siger hun.

Mens Siumut altså sejrede, fik koalitionspartierne IA, Demokraterne og Kattusseqatigit Partiiat en ordentlig lussing af vælgerne.

»Befolkningen har savnet et samlingssted, og formanden for Naalakkersuisut (den grønlandske regering, red.) har været usynlig blandt folk, selvom det er meget vigtigt med en folkelig leder i en tid, hvor vi går efter selvstændighed,« siger Aleqa Hammond.

Men formanden for IA, Kuupik Kleist, der har siddet på regeringsmagten de seneste fire år, ærgrer sig ikke over den måde, regeringen har styret landet på.

»Jeg er ansvarlig for vores valgresultat. Valgnederlaget kan forklares med de nødvendige beslutninger, vi har truffet. Vi har truffet svære beslutninger i fiskeriet, hævet huslejen for at have råd til de nødvendige renoveringer, og den store arbejdsløshed har sikkert også spillet en rolle,« siger han til Sermitsiaq.

Siumuts mærkesager i valgkampen har været at indføre royalties på mineraler, der sendes ud af Grønland. Samtidig har partiet italesat bekæmpelse af arbejdsløsheden, og yderligere ønsker Siumut at afskaffe gebyrer for fiskelicenser til fordel for fiskeerhvervet samt skabe flere arbejdspladser ved at beholde bearbejdelsen af fisk i Grønland.

Imens har IAs mærkesager under valgkampen været at omstrukturere fiskeriet, gennemføre den såkaldte storskalalov samt anbefalingerne fra skatte- og velfærdskommissionen. Samtidig er partiet i tvivl om, hvorvidt råstofmineraler skal pålægges en afgift, når de eksporteres fra Grønland.

BNB

 

Dagens Gossip