Skagen ure – Den dansk-amerikanske drøm

En helt unik historie

Skagen ure er et af de bedst sælgende ur-mærker i verden. Mærket blev grundlagt i 1989 af Charlotte og Henrik Jorst, og siden lanceringen er det kun gået én vej for Skagen ure, nemlig fremad! Skagen ure blev grundlagt ud fra en designfilosofi, der skulle tilgodese og hylde de minimalistiske og stilrene linjer, der kendetegner Skandinavien. Urene blev en succes – en kæmpe succes, faktisk. Således kunne stifterne i 2012 takke ja til et tilbud fra den Amerikanske ur-mastodont, Fossil, som tilbød hele 1.300.000.000 (1,3 mia.) kr. for rettighederne til Skagen urene.

Skagen ure fortsætter dog som et selvstændigt brand, og stadig med stifterne Charlotte og Henrik ved roret. De to indtræder nemlig som rådgivere og spiller fortsat en stor rolle i forhold til Skagen ures kreative udvikling og visioner. Da salget blev en realitet, var Skagen ure på markedet i 60 lande. Imponerende nok i sig selv, men med Fossils salgs- og distributionsnetværk i ryggen, ekspanderede markedet for Skagen ure fra 60 til 120 lande. Og hvis man bare har den mindste drøm om ”verdensherredømme”, er det således ikke svært at forstå, hvorfor tilbuddet var for godt til at afslå.

Dels er der tale om et svimlende stort beløb, men med en global markedsudvidelse på 100 % fra den ene dag til den anden, skal man ikke have gået mange år på handelsskole, for at vide, at det er et meget, meget stort skridt, når man i forvejen sidder solidt på 60 lande.

Har Skagen ure solgt ud?

For os almindelige mennesker, virker ideen om at sælge noget, vi ejer for 1,3 mia., som en meget simpel overvejelse – Ja, for Søren! Men for iværksættere, der ender som anerkendte forretningsfolk, er det ikke altid så simpel en beslutning. For langt de fleste selvstændige erhvervsdrivende, er firmaet deres et og alt. De har skabt det fra bunden, set det vokse og betragter det som deres barn. Og man kan da ikke sælge sine børn. Eller kan man? Det er jo ikke rigtige børn, vi taler om, og det er jo temmelig mange penge. Og så længe virksomheden får lov at leve videre, er det så ikke bedst, at overdrage den til nogle, der kan udvide og ekspandere forretningen? Det er der nok mange delte meninger om, og specielt virksomhedsejere vil nok stille sig på bagbenene´. Det kan virke fuldstændig vanvittigt, at sige nej til to- eller trecifrede million- eller endda milliardbeløb, men ikke desto mindre, er der virksomhedsejere, der (angiveligt) aldrig vil sælge. Men det skyldes nok nærmere, at de ikke føler at prisen, har været god nok endnu.

Så til spørgsmålet om, hvorvidt Skagen ure ”solgte ud”, da de lod sig købe for 1,3 milliarder, er svaret ganske simpelt; nej.

 

Dagens Gossip