- Skal ikke lide under mit lort

Jesper Skibby er en af 90’ernes cykelryttere, der deltog i et systematisk og langvarigt dopingmisbrug, som var med til at give cykelsporten sit blakkede ry. Et ry, der også forfølger helt unge cykelryttere i dag, og det nager Jesper Skibbys samvittighed.

- Det er ikke fair, at den generation skal lide under det lort, som jeg har været med til at lave. Det er ikke deres skyld. Det er min skyld blandt andet, siger Jesper Skibby.

- Den generation, jeg tilhører, har alle indrømmet doping. Det er ikke nogen hemmelighed. Men hvem er det egentlig gået ud over? Det er ikke gået ud over mig som menneske, men på et tidspunkt snakkede jeg med nogle helt unge ryttere på 14 år. De tør ikke sige, de kører cykelløb, og de tør ikke sige i skolen, at de har vundet et løb, for så skal de høre på, at de har taget doping, siger han.

Chokerende oplevelser

Derfor går Skibby i dokumentarserien ’Dopingepidemien der bliver sendt på DR 1 til august, i kødet på dopingproblemerne i dansk idræt. I programmerne vil Skibby gøre op med sin egen dopingfortid, og han går helt tæt på kæmpe dopingproblemer hos helt unge drenge, der propper sig med blandt andet anabolske steroider.

Det har chokeret Jesper Skibby, hvad han har set under optagelserne. Både hvor let det er for helt unge drenge at skaffe stofferne, og hvilke konsekvenser det har for dem.

- Det har ikke bare overrasket mig, det har chokeret mig. Jeg har set nogle ting, jeg aldrig skulle tro, at jeg skulle se. Det chokerer mig, at det er så udbredt, og selvom man er 14 eller 15 år, så går man på nettet og køber stoffer og snakker sammen om, hvordan man skal tage det. De ved ikke, hvad de går ind til og får store fysiske og psykiske problemer, siger han.

Mangler behandling

Under optagelserne har Skibby besøgt unge mennesker helt ned til 14-årsalderen, der har taget både fysisk og psykisk skade, efter de har ødelagt deres krop med ulovlige midler. Det får ham til at stille to centrale spørgsmål:

- Hvorfor står 14-årige drenge og pumper sig med steroider, og hvorfor bliver der ikke gjort noget fra politisk side? Det er så lavt prioriteret i forhold, hvor stort problemet er, siger han. Jesper Skibby efterlyser, at der bliver sat lige så stort fokus på problemet, som der har været på problemet i elitesport, og at der kommer bedre behandlingstilbud til de unge dopingofre, som han kalder dem.

- Den rejse, jeg har været på, har været hard core. Jeg har set eksempler på, hvor det virkelig er gået galt. Der er ingen behandling, ligesom hvis man er ludoman. Vi snakker unge mennesker ned til 14 år, der tager steroider, og det har givet mig et kæmpe chok, siger han.

Nye detaljer fra 90’erne

I dokumentarserien fortæller Skibby også om sin egen dopingfortid, og hvilken belastning det har været for ham.

- Jeg fortæller min historie og fortæller, hvorfor jeg har nogle sorte sider. Jeg udleverer mig selv, og hvilken psykisk belastning, det har haft for mig. Dopingen blev en glidebane for mig, og det er en vigtig historie at fortælle, siger han.

Jesper Skibby indrømmede i sin selvbiografi ’Skibby - forstå mig ret i 2006, at han systematisk havde dopet sig med epo, kortison, væksthormon, testosteron og anabolske steroider i sin aktive karriere, hvor han blandt andet kørte på det hollandske hold TVM, og på danske Memory Card-Jack&Jones. Han vil ikke afsløre, om dokumentarserien bringer nye detaljer frem om, hvordan dopignen var sat i system. Det må man vente med at se på TV.

- Det må man vente og se, det vil jeg ikke sige noget om nu. Jeg kan godt forstå, at det er min person, der er interessant, og sker der noget nyt i cykelsporten, og kommer der nogle nye navne? Det vil jeg ikke komme ind på nu, siger Jesper Skibby.

En renere sport

Cykelsporten kæmper stadig med at slippe af med dopingproblemer og med det blakkede ry, som det fører med sig, men Jesper Skibby er ikke i tvivl om, at sporten er blevet meget renere siden hans egen tid som rytter.

- Jeg er ude af cykelsporten, og har ikke fulgt med i mange år, men jeg har den helt klare opfattelse, at cykelsporten er blevet meget renere. Der vil altid være en eller to, der doper sig. Det vil der altid, når der er penge involveret, men hvis man tager årets Tour, så er jeg virkelig stolt af den, siger han.

Det franske senat offentliggjorde onsdag en liste med dopede ryttere under Tour de France i 1998 og 99, efter man har testet rytternes urinprøver fra dengang med de nyeste tekniker. Deriblandt er Jesper Skibbys gamle holdkammerat Bo Hamburger, som han kørte sammen med hos TVM frem til 1997.

Jesper Skibby synes, det er fint, at man går tilbage i tiden for at afsløre doping, så længe, at man bruger det produktivt fremadrettet.

Holdningskifte hos unge

- Et eller andet sted, synes jeg, det er fint, men man skal bare huske at kigge fremad. Det massive pres, som medierne har lagt på cykelsporten, har gjort sporten meget renere. Man skal lære af fortiden, men det skal ikke gå ud over de unge ryttere i dag, hvad der skete i 1998. Der skal man også fortælle historien om, hvad der sker i dag, siger Skibby, der oplever, at de unge ryttere har lært af hans egen synder fra fortiden.

- Nu har jeg siddet og snakket med mange unge cykelryttere, og der er sket et holdningsskifte, der siger spar to. De unge skal have anerkendelse for at sige, at det lort gider de ikke, siger han.

Første afsnit af ’Dopingepidemien bliver sendt på DR 1 den 5. august.

 

Dagens Gossip