Skat ændrede praksis midt i Helles skattesag

Skat ændrede praksis midt under behandlingen af Stephen Kinnocks skattesag, viser notater i skattesagen, som Berlingske har fået indsigt i.

Havde Skat holdt fast i flere års fortolkning af skattereglerne, var statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) britiske mand blevet skattepligtig i Danmark, skriver avisen i sin fredagsudgave.

- Der er ingen tvivl om, at Kinnock var blevet skattepligtig, hvis praksis ikke var blevet ændret, vurderer Thomas Rønfeldt, lektor i skatteret ved Aalborg Universitet, over for Berlingske.

Skat sløjfede nemlig i sommeren 2010 et mangeårigt krav om, at personer i Kinnocks situation maksimalt må have opholdt sig to-tre år i udlandet for at slippe for at betale skat i Danmark.

Ifølge skattemyndighederne blev kravet blev fjernet, fordi fortolkningen var forkert.

Men skatteeksperter undrer sig over for Berlingske over, at Skat kunne ændre retspraksis uden at oplyse det offentligt.

- Uanset hvad burde Skat have meddelt skatteyderne, at man nu ændrede praksis, så folk i en tilsvarende situation havde mulighed for at få revurderet deres forhold, siger Thomas Rønfeldt til avisen.

- Konstaterer Skat, at man har opretholdt en praksis, der ikke er belæg for, skal man som offentlig myndighed gøre opmærksom på det, tilføjer lektoren fra Aalborg Universitet.

Samtidigt er den såkaldte Skattesagskommission i færd med undersøge, om nogen uvedkommende - for eksempel ministre eller embedsmænd - blandede sig i sagsbehandlingen, da Skat København i september 2010 afgjorde skattesagen.

Her blev det bestemt, at Stephen Kinnock, der på det tidspunkt arbejdede i Schweiz, ikke var skattepligtig i Danmark.

Kommissionen skal også undersøge, hvem der stod bag lækagen af fortrolige papirer om Helle Thornings skatteforhold til dagspressen først midt i 2010 - før Skat Københavns afgørelse - og efterfølgende kort før valget i september 2011.

Kommissionen skal være færdig først i 2014.

 

 

Dagens Gossip