Skattemanøvren - får du smæk eller gevinst?

Tre liter øko-mælk til en tier stykket.

Så meget må en direktørfamilie undvære om måneden, hvis de daglige indkøb skal justeres efter skatte- og afgiftsændringerne i finanslovsaftalen.

Omvendt får den mindre velhavende LO-familie råd til en enkelt liter økomælk mere om måneden.

- Det er altså ret små beløb, vi taler om, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har speciale i skat og indkomstfordeling.

Ifølge Finansministeriets egne beregninger får 'direktørfamilien' med en indkomst før skat på 1,5 millioner kroner nemlig 360 kroner mindre om året.

LO-familien med en indkomst på 640.000 kroner før skat får samtidig 131 kroner mere til den årlige husholdning.

Regeringens finanslovsaftale med Enhedslisten omfatter, at de omdiskuterede afgifter på fedt- og sukkerholdige varer, der har gjort familiernes indkøbere dyrere, bliver droppet.

Og samtidig bliver bundskattesatsen sat op med 0,19 procentpoint, så den udgør 5,83 procentpoint til næste år. Det skrå skatteloft bliver samtidig hævet tilsvarende fra 51,5 procent i dag til 51,7 procent i 2013.

- Hvis man kigger på beregningerne at skattepakken, så påvirkes familiernes økonomier meget lidt. Man skal betale lidt mere i skat, men til gengæld sparer man en masse på afgifter, siger Jonas Schytz Juul.

 

Dagens Gossip