Skatteminister: Vi kommer aldrig momssvindel til livs

Skrevet af admin

29/01/2016

Dagens topnyheder

Danmark går hvert år glip af et tocifret milliardbeløb, fordi virksomhederne ikke afregner den moms, de skal. Det fastslår skatteminister Karsten Lauritzen (V) under et samråd fredag formiddag.

En del af det beløb skyldes bevidst svindel. Men ministeren gør det klart, at sådan som det danske momssystem er indrettet, er det næppe muligt at komme svindlen til livs.

- Der er ikke tvivl om, at der er organiseret svindel på momsområdet. Jeg tør ikke sige, at alt er fryd og gammen, og at vi kommer efter alle svindlerne, siger Karsten Lauritzen.

- Hvis vi vil have et momssystem, der er tillidsbaseret fremadrettet, så bliver vi nødt til at acceptere, at der er en del, som ikke afregner den moms, de skal, bevidst eller ubevidst, og der vil også være nogle, som vil kunne udnytte huller i systemet og lave organiseret svindel.

De bedste opgørelser over det såkaldte momsgab kommer ifølge skatteministeren fra Den Internationale Valutafond og EU, og de ligger på mellem 10,5 og 18,5 milliarder kroner. Det skøn omfatter dog også lovlige konkurser og fejl.

Skat har ikke selv et skøn over, hvor meget der svindles.

- Der et tocifret milliardbeløb, som ikke kommer ind på momsen, fordi virksomheder ikke afregner den korrekte moms, og fordi der er elementer af svindel.

Det er Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, der har stillet en stribe spørgsmål til skatteministeren, efter at en DR-dokumentar har sat fokus på problemet med momssvindel.

Skatteministeren oplyser, at han har bedt Skatteministeriets interne revision om at sætte gang i et serviceeftersyn af Skats kontrol med moms- og afgiftssvindel, og det skal være afsluttet til sommer.

Han erklærer sig åben over for at diskutere, om straffen for momssvig skal sættes op.

- Strafferammen er faktisk allerede relativt høj. I dag er den otte år. Og det er praksis, at der gives en tillægsbøde på én gang det unddragede beløb, forklarer Karsten Lauritzen.

- Jeg mener, at strafferammen er den rigtige, men man kan selvfølgelig diskutere, hvorvidt det, man faktisk får, normalstraffen, skal hæves, siger han.

/ritzau/