Skatter punkterer huspriser kraftigt

Stigende skatter på grunde er skyld i, at det bliver dyrere at være husejer og vil føre til et dramatisk fald i ejendomspriserne.

Eksempelvis står et gennemsnitligt parcelhus i Hvidovre til at blive op mod en kvart million kroner mindre værd.

Det vurderer økonomer på baggrund af beregninger, som Danske Bank har lavet for Politiken.

- Det her vil alt andet lige kunne føre til et dramatisk fald i ejendomspriserne, når det er slået fuldt igennem, siger Curt Liliegreen, der er chef for Boligøkonomisk Videncenter, til Politiken.

Baggrunden for de beregnede prisfald er, at Skat har ændret voldsomt på, hvad grunde i især hovedstaden vurderes til. Dermed er den offentlige ejendomsskat, også kaldet grundskyld, steget, og det bliver dyrere at være husejer.

Tager man højde for de nye ekstraudgifter i priserne vil et gennemsnitligt hus i store parcelhuskommuner som Herlev, Gladsaxe, Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Hvidovre stå til at få forringet salgsværdien med mellem 200.000 og 400.000 kroner.

Det mest ekstreme eksempel er Frederiksberg, hvor et gennemsnitligt hus står til at falde med op mod 850.000 kroner.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) forsikrer, at regeringen er opmærksom på ejendomsvurderingernes betydning for mange boligejere.

- Jeg ønsker en tilbundsgående analyse, der belyser alle muligheder for at løfte kvaliteten af hele ejendomsvurderingsområdet, herunder om det kan ske gennem nye it-systemer, samarbejde med private aktører på ejendomsområdet, og om der skal lovændringer til, siger han Politiken.

I sidste måned kritiserede Rigsrevisionen vurderingernes nøjagtighed og dermed har en forbedring fået topprioritet.

Søndag lød meldingen fra Liberal Alliance, at partiet vil til gå til finanslovforhandlingerne med et krav om at få indført et grundskyldsstop.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip