Skatteregler kan koste biotekvirksomheder livet

Danske biotek- og life science-virksomheder kan blive ofre i kampen om at få store multinationale selskaber til at betale skat i Danmark. Loven L 173 blev vedtaget i juni 2012 og skulle egentlig forhindre multinationale selskaber i at snige sig uden om de danske skatteregler.

Loven forhindrer virksomheder i at fradrage hele deres underskud, når de begynder at få overskud. I stedet kan de nu kun fradrage 60 pct. af underskuddet. Regeringspartierne og Enhedslisten stemte for forslaget, mens oppositionspartierne stemte imod. DVCA, den danske venture- og kapitalfondsforening, har i samarbejde med Dansk Biotek lavet en analyse, hvor de har stillet Dansk Bioteks medlemmer en række spørgsmål om konsekvenserne af L 173. 78 pct. af respondenterne har svaret, at de vurderer, at loven i højere eller mindre grad vil resultere i færre danske biotek- og life science-virksomheder. 86 pct. af respondenterne vurderer samtidig, at L 173 i højere eller mindre grad vil koste arbejdspladser i Danmark.Biotek er særligt udsat

Ifølge Martin Bonde, formand for Dansk Biotek, er biotekvirksomheder særligt hårdt ramt af loven, fordi der oftest skal investeres massivt i biotekprojekterne i flere år, før virksomhederne giver overskud:

»Biotekselskaber har typisk en drift engang i mellem. Måske hvert tredje år. Så sælger man i en stor klump en masse produkter, man har arbejdet på i en længere periode. Det, som L 173 betyder, er, at man kun kan få lov til at trække 60 pct. af de udgifter, man har haft til forskning og udvikling, fra. Derfor bliver man ringere stillet som mindre biotekvirksomhed end en virksomhed som Novo Nordisk, der hvert år kan trække udgifter til forskning fra deres drift.«

Dette bakker Jannick Nytoft, administrerende direktør i DVCA, op om.

»Det rammer også andre former for virksomheder, men det rammer typisk virksomheder, hvor man investerer massivt, før man har et produkt. I andre former for virksomheder har man typisk kortere tid fra idé til produkt, og så spiller det ikke lige så stor rolle. Biotek er karakteriseret ved, at man skal investere massivt for at opbygge noget, som man måske kan sælge på et tidspunkt. Et softwareprodukt tager måske 12 måneder at udvikle, hvor et lægemiddel kan tage 12 år. Alene de tidskonstanter betyder, at biotek bliver meget hårdt ramt,« siger han.Håndsrækning fra vækstpakken

Ifølge skatteordfører Nadeem Farooq (R) var hensigten med L 173 at styrke indsatsen over for de multinationale selskaber, men han er godt klar over ulemperne ved forslaget.

»Vi er godt klar over, at det har nogle utilsigtede konsekvenser for blandt andet biotekvirksomhederne, men forslaget er en del af en samlet aftale, som vi indgik sammen med Enhedslisten. Og jeg står fuldt fast ved den,« siger han.Han nævner, at man med vækstpakken har forsøgt at lytte til kritikken og gøre det lettere for de forskningstunge virksomheder ved at femdoble deres fradrag fra 5 til 25 mio. kr.

»I dag kan virksomheder fradrage deres forsknings- og udviklingsakiviteter med 5 mio. kr. Hvis vækstplanen går igennem, får biotekvirksomhederne en betydelig håndsrækning, fordi vi hæver dette beløb til 25 mio kr.,« siger Nadeem Farooq.

Venstre var blandt de partier, der i 2012 stemte imod forslaget, og en af grundene var netop, at partiet frygtede, at mange virksomheder ville blive ramt af det. Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, fortæller, at han som udgangspunkt mener, at virksomheder skal betale den korrekte skat. Hverken mere eller mindre. Men han synes, det er besynderligt, at virksomheder skal betale skat, før de har et reelt overskud.

»Skattekreditterne for FOU-aktiviteterne er i sig selv et fornuftigt tiltag. At regeringen vil udvide det er isoleret set fint nok, men at det skal stå som en måde at fjerne de negative konsekvenser af begrænsningerne for retten til at fremføre underskud, tror jeg er temmelig naivt, og det matcher slet ikke,« siger Torsten Schack Pedersen.

Dansk Biotek er som udgangspunkt positivt stemt over for forøgningen af skattekreditter i forbindelse med vækstpakken.

»Det er et skridt i den rigtige retning, men det gør altså ikke L 173 bedre. Men jeg er med på, at det er en god ting for industrien. For mange mindre virksomheder er det rigtig godt, men man kommer ikke uden om, at der stadig er et loft på 25 mio. kr., og at der stadig er nogle, der vil blive ramt af L 173,« fastslår Martin Bonde.

 

Dagens Gossip