Skatteudspil kaldes »feberfantasi« og »fugle på taget«

Det er spørgsmålet, der står tilbage, efter at Liberal Alliance har præsenteret sit skatteudspil.

Offentlige besparelser for op mod 50 milliarder kroner skal finansiere skattelettelser, ligesom afskaffelse af efterlønnen og hævelse af pensionsalderen til 68 år skal gøre det muligt at sænke registreringsafgift på biler og standse stigningen på grundskyld for ejerboliger for blandt andet at lette udgifterne for børnefamilier.

Slankningen af det offentlige skal ske gennem effektiviseringer, men Liberal Alliance vil ikke nærmere anvise, hvordan der kan effektiviseres. Det må være op til kommunerne at udmønte besparelserne, lyder det fra partiet, som fastholder, at det kan ske uden at forringe velfærden.

Socialdemokraterne kalder det »ren feberfantasi«.

»For at få råd til skattelettelser, vil LA slagte den offentlige sektor, som især børnefamilierne nyder godt af. Jeg tror, at de fleste familier foretrækker gode skoler frem for billige biler,« siger Socialdemokraternes fungerende skatteordfører Maja Panduro (S).

Hun opfordrer partiet til at »komme ud af drivhuset« med henvisning til stedet, hvor LAs sommergruppemøde foregik - hos den fynske tomatavler Alfred Petersen & Søn.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF), har sympati for dele af forslaget omkring stop for stigninger i grundskylden og sænkelse af registreringsafgiften.

»Det ville være nemt bare at sige, at den (registreringsafgiften, red.) skal væk, men det vil blive voldsomt dyrt. I det hele taget er det en meget dyr dag for Liberal Alliance,« siger Dennis Flydtkjær.

Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), efterlyser et »mere solidt grundlag at stå på, hvis man skal finansiere sin politik«.

Flere økonomer er også betænkelige ved finansieringen, blandt andre økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, Nina Smith.

»Det er fugle på taget at tro, at man kan effektivisere for 50 milliarder kroner uden at det kan mærkes hos den enkelte borger,« siger hun til Berlingske.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet sig frem til, at LAs skatteudspil betyder 86.000 færre offentligt ansatte end i dag.

»Det er en reel politisk prioritering, at Liberal Alliance vil skære i den offentlige sektor for at give skattelettelser, men man skal blot være ærlig omkring, at det naturligvis betyder en reduktion i antallet af offentligt ansatte på i omegnen af 86.000 personer i forhold til i dag,« siger chefanalytiker Martin Madsen.

Partiets foreslåede lettelser af personskatten beløber sig til 41 milliarder kroner, der vurderes at kunne skabe 10.000 nye job. Men det er en høj pris, lyder det.

»Det svarer til, at hvert job koster over fire millioner kroner,« siger Martin Madsen.

Cheføkonom Mads Lundby fra den liberale tænketank CEPOS kalder derimod skatteudspillet for en »ambitiøs reform af den offentlige sektor«. Han finder det ikke urealistisk at hente besparelserne gennem effektiviseringer, for eksempel mindre sygefravær, øget udlicitering og nedskæring i administrationen.

 

Dagens Gossip