Skepsis hos studerende over bachelor-fokus

»For det første mener jeg, at DEA modsiger sig selv, når de konkluderer, at det er muligt for bachelorer at få fagrelateret arbejde, men samtidig opfordrer til øget fokus på et mere fleksibelt uddannelsessystem, der kan gøre det nemmere for bachelorer på arbejdsmarkedet. Jeg mener, at det er et personligt valg, om man vil tage en kandidatuddannelse eller ej. Hvis man ikke har lyst til det, så skal man selvfølgelig have lov til at fravælge det,« siger Jakob L. Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

»Når det så er sagt, så er jeg skeptisk over at opfordre studerende til at tage springet ud på jobmarkedet efter en universitetsbachelor. Det er meget mere fornuftigt for den enkelte og for samfundsøkonomien at komme igennem en kandidatuddannelsen, og undersøgelsen viser jo også, at kandidaterne netop får job inden for deres fag i højt specialiserede erhverv, hvorimod en stor del af bachelorerne får ufaglært arbejde eller kontorarbejde,« tilføjer han.

Formanden for de studerende pointerer, at bachelorer på den måde vil komme til at søge job, som en masse andre samfundsgrupper lige så godt kan tage. Både DEA og uddannelsesminister Morten Østergaard (R) mener, at undersøgelsen viser, at bacheloren kan bruges til langt mere end ufaglært arbejde og henviser til, at en tredjedel af bachelorerne efter ti år beskæftiger sig med specialiserede opgaver inde for deres fagområde. Jakob L. Ruggaard er uenig.

»Det kan godt være, at en tredjedel sidder i job, som er inden for deres felt, men det anser jeg faktisk ikke for at være en særlig stor del. Alle undersøgelser viser, at vi får brug mere uddannet arbejdskraft og at højt uddannet arbejdskraft betaler sig for vores samfund. Samtidig er det min fornemmelse, at størstedelen af de studerende i dag er interesseret i at uddanne sig, specialisere sig, og de brænder for deres studie og vil gerne have kandidatuddannelsen,« siger han.

 

Dagens Gossip