Landets skolepædagoger må fortsat bide i det sure æble og acceptere, at de kan pålægges at føre tilsyn med hele skoleklasser under den igangværende lockout af folkeskolelærerne.
Det oplyser pædagogernes fagforening (Bupl) til Ritzau.
Det sker, fordi Arbejdsretten ikke nåede frem til en afgørelse i tvisten mellem pædagogerne og Kommunernes Landsforening (KL) torsdag.
Modsat KL mener Bupl, at pædagogerne udfører konfliktramt arbejde og ikke kan tvinges til at holde øje med hele skoleklasser, når de normalt deler ansvaret med en lærer.
- Det er utilfredsstillende, at vi ikke kunne få nogle klare retningslinjer for, hvad der er konfliktramt arbejde, siger Bupls formand, Henning Pedersen, til Ritzau.
- Men en ting er, at Arbejdsretten ikke nåede en afgørelse, noget andet er, at KL på ingen måde medvirker til at løse problemet. KL kunnet have valgt at sige, at de ville lade den tvivl, der er i sagen, komme pædagogerne til gode. Men det ønsker man altså ikke.
Ifølge Bupl har godt 20 kommuner pålagt skolepædagoger at føre tilsyn med hele klasser. Eksempelvis stod to pædagoger tirsdag alene med ansvaret for op mod 68 børn i børnehaveklasserne i Høje Taastrup Kommune.
- Men når pædagogerne er alene uden lærerne, så må det være rimeligt, at de kun skal holde øje med halvdelen af de pågældende elever, siger Henning Pedersen.
Hos FOA er forbundsformand Dennis Kristensen stærkt utilfreds med situationen:
- Det betyder, at KL's stærkt kritisable praksis fortsætter. Derfor vil vi nu kræve en skærpet bod af KL i sagen, siger han i en kommentar.
- Vores påstand er fortsat, at både pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og pædagoger i strid med reglerne udfører konfliktramt arbejde, når de har tilsynspligt med hele klasser.
Ifølge aftalerne på arbejdsmarkedet må ansatte ikke udføre konfliktramt arbejde, når der er tale om en lovlig varslet konflikt.
Arbejdsretten genoptager først sagen 14. maj. Sandsynligvis først efter, at lockouten er overstået.
/ritzau/