Skræmmehistorier om hjernesvulster giver forkert billede af prævention

Tusindvis af kvinder har den seneste tid kunnet læse om, at hormonprævention som eksempelvis p-piller og hormonspiral øger risikoen for hjernesvulster.

Men nu maner flere af landets førende forskere og specialister på området til besindighed.

Ukritiske historier får aborttal til at stige

Risikoen ved hormonprævention er minimal, lyder budskabet. Faktisk beviser undersøgelser, at de helbredsmæssige gevinster ved at tage hormonprævention overstiger ulemperne, mener ledende overlæge på Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken Jensen. Hun ærgrer sig derfor, hver gang hun ser negative overskrifter om for eksempel p-piller, som dem der for nyligt løb rundt i den danske nyhedsstrøm.

- Hver gang, der er en negativ historie i medierne om p-piller, er der piger, som dropper pillerne. I Sverige, hvor de negative mediehistorier om p-piller har været saftigere og mere unuancerede end i Danmark, er aborttallet steget, så det nu er på niveau med Østeuropas, siger Charlotte Wilken Jensen og fortsætter:

- Man skal ikke underkende de psykiske konsekvenser, der er ved at få en abort. Langt de fleste bliver meget påvirkede af det.

Fakta om unge kvinder og prævention

  • Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at ca. 20 % af kvinder under 20 år, der bliver gravide trods brug af p-piller, har glemt at tage en eller flere p-piller forud for det pågældende samleje. Det samme gælder for mere end 30 procent af kvinderne mellem 20-24.
  • Derudover viser undersøgelser, at kvinder, der bruger langvarige præventionsmidler, som eksempelvis mini-spiralen, har 20 gange mindre risiko for at blive uønsket gravid sammenlignet med kvinder, der bruger en kortvarig præventionsform.
 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip