Slukkede rotte for atomkraftværk?

Det var måske en rotte, der var skyld i slukningen af nedkølingssystemet på det japanske atomkraftværk Fukushima i denne uge, siger værkets ledelse.

Udstyr, der skal holde brugt atombrændsel nedkølet på sikre temperaturer i fire forskellige bassiner, var slukket i 29 timer fra mandag.

Muligheden for, at lukningen måske skyldes en rotte viser, at genopretningen af atomkraftværket ikke går, som den burde.

- Vi formoder, at et lille dyr har forårsaget en kortslutning i et omstillingsbord, hvilket har ført til lukningen af nedkølingssystemet for det brugte brændsel, siger en talsmand for el-koncernen Tepco i Tokyo.

Tepco, der står for driften af værket, erkender, at hele processen sommetider langt fra er tilfredsstillende.

- Vi kan ikke være sikre på, hvad der skete, men vi fastslår, at vi fandt et dødt dyr under omstillingsbordet, siger talsmanden.

Offentliggjorte foto viser, at dyret øjensynligt var en rotte. Videre undersøgelser skal fastslå, om den forårsagede fejlen.

Tepco bliver løbende kritiseret for at begå for mange fejl i oprydningsarbejdet.

- Til trods for, at det nu er to år siden, at krisen begyndte, så gør Tepco stadig en dårlig indsats, siger Muneo Morokuzu, som er professor i atomteknologi ved Tokyos universitet.

Atomkraftværket blev ødelagt for to år siden ved den største katastrofe i Japan siden Anden Verdenskrig.

På atomkraftværket i Fukushima 220 kilometer nordøst for Tokyo kunne værkets katastrofesikring i marts 2011 ikke holde vandmasserne væk.

Tsunamien var for høj og skyllede hen over muren ved værket. Tre af de seks reaktorer nedsmeltede, og der skete radioaktive udslip.

Japans regering har haft svært ved at finde firmaer, som ved noget om oprydning og rensning af radioaktiv forurening. Lokale virksomheder meldte sig, skrev New York Times for nylig, men de blev siet fra. Også udenlandske selskaber er blevet siet fra.

Omkring 19.000 mennesker mistede livet ved naturkatastrofen for to år siden.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip