Slut med auto-stop ved 70 år: Politikere vil lade ældre arbejde

Danskerne belønnes for at blive længere på arbejdsmarkedet, men for en mindre gruppe ældre sætter en gulnet dåbsattest automatisk en stopper for karrieren.

Dommere, præster og militærfolk er blandt de grupper, der bliver sendt på tvungen pension, når de fylder 70 år, men ifølge Kristeligt Dagblad er et flertal i Folketinget nu klar til at ændre loven, så alle kan fortsætte med at arbejde, uanset alder.

»Det er et totalt forældet regelsæt, som vi må se at få lavet om. VK-regeringen tog allerede et skridt i den rigtige retning, da vi i 2008 ophævede den generelle aldersgrænse på 70 år. Nu er tiden kommet til at tage næste skridt, så det også omfatter de her mennesker,« siger Venstres kirkeordfører, Ulla Tørnæs (V), til Kristeligt Dagblad.

Hun får opbakning fra de Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

»I tider med stor arbejdsløshed er det selvfølgelig en fordel, at de ældre ikke bliver hængende for længe i jobbet. Men jeg er tilhænger af, at en fratrædelse sker frivilligt og ikke fordi, man har nået en vis alder. Derfor synes jeg, vi skal fjerne reglen. Jeg troede faktisk, at den allerede var fjernet,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø).

Hos Ældre Sagen ser man intet formål med aldersgrænsen inden for visse fagområder.

»Det er et prestigeprojekt for regeringen at få arbejdsstyrken til at vokse og få de ældre til at fortsætte på arbejdsmarkedet. Samtidig skal halvdelen af arbejdsstyrken i dag regne med at få en pensionsalder på 70 eller derover. Derfor er vi fulde af forundring over, at de her mennesker ikke må arbejde, hvis de gerne vil, og hvis arbejdsgiveren gerne vil beholde dem,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Til avisen siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), at partiet endnu ikke har en officiel politik på området. Efter sommerferien vil han kontakte beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for at drøfte sagen nærmere.

 

Dagens Gossip