Små fiskere skal redde det danske hav

Ned til havnen og stikke en søulk på næven, og så hjem med helt friske rødspætter i en plastikpose.

Færre og færre danskere har mulighed for at tage sådan en tur, når der skal fisk på panden, for der er blevet langt mellem de danske kystfiskere.

Faktisk er kystfiskeriet i Danmark udrydningstruet. Kystfiskerne selv vurderer, at de uden handling vil være helt væk om ti år.

Og det skal der gøres noget ved, mener man i Greenpeace.

- Kystfiskeriet med små fartøjer er på retur, og det vil vi gerne have bremset. Vi vil have fokus på, at den her type fiskeri faktisk er langt mere bæredygtig på en lang række områder, fortæller Greenpeace-havbiolog, Hanne Winter

Miljømæssigt er det langt mere hensigtsmæssigt end bundsløbende fiskeri, som de store fiskere bruger. Det har Miljøministeriet konkluderet.

Hanne Winter står bag en konference, der finder sted på onsdag på Christiansborg. Her skal fødevareminister Mette Gjerskov og områdets ordførere oplyses om de store problemer ved, at kystfiskeri udryddes.

- Der skal laves politiske tiltag. Man bliver simpelthen nødt til fra politisk hold at sikre, at de mindre kystfiskere får nogle betingelser, som gør, at de ikke opgiver fiskeriet og sælger deres kvoter til de store fiskere, siger Hanne Winter.

En af de helt store grunde til kystfiskeriets problemer er nemlig de 'omsættelige kvoter', som Danmark har indført. De gør det muligt at sælge kvoter fiskere imellem. Og det har den effekt, at mange af de mindre fartøjer forsvinder.

Ifølge Greenpeace, er der kun ting at vinde, hvis man løser problemerne for kystfiskerne. Et er det miljømæssige perspektiv.

- Og så er det også den kulturelle del af sagen. Det er en stor del af dansk kultur, at vi har kystfiskeri. Vi bor alle sammen højst 50 kilometer fra kysten, men det er ikke ret mange af os, der har mulighed for at gå ned og købe en frisk fisk fra en kystfisker i dag, siger Hanne Winter.

Danske Fiskehandlere støtter kystfiskeriet, fordi fiskens kvalitet er bedre. Så forbrugermæssigt kan der også være gevinst, hvis man kan udbrede det og måske endda gøre det billigere, end når fisken skal igennem fordyrende led for at ende i supermarkedet.

Sidst vil en opblomstring af kystfiskeriet også hjælpe på et af udkantsdanmarks store problemer - mangel på arbejde.

- Der skal jo flere folk til at fange den samme mængde fisk på et mindre fartøj. Og det giver beskæftigelse i de områder i Danmark, hvor der er et problem med arbejdspladser, understreger Winter.

Fra politisk hold er der allerede nedsat et udvalg, som skal forsøge at afdække problemet med det forsvindende kystfisker og ikke mindst forsøge at komme med løsninger.

 

 

Dagens Gossip