Smitsom levervirus er sjældent farlig i Danmark

Men overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, der sidder med det overordnede ansvar for overvågning og kontrol af smitsomme sygdomme, mener ikke, at der er grund til frygt.

»Det kommer ikke bag på mig, at virussen er fundet hos danske slagtesvin, og det gør mig ikke bekymret,« siger han.

Ph.d.-studerende Jesper Schak Krog på DTU Veterinærinstituttet står bag opdagelsen. Han fortæller, at der ikke er lavet konkrete målinger ude på slagterierne. Til gengæld er levervirussen fundet i fire procent af svineleverne i supermarkederne.

»Så det tal gælder formodentligt også for slagterierne,« siger han.

Op mod 40 danskere konstateres årligt ramt af Hepatitis E, og det sandsynligt, at det reelle tal er højere. Det er dog sjældent i Danmark, at de har pådraget sig virussen.

»Der er stor variation i, hvor farlig virussen er. Det afhænger af, om den kommer fra danske eller udenlandske, tropiske områder. Men det er meget sjældent, at man finder den i Danmark, og i Danmark bliver man meget sjældent syg af den,« forklarer overlægen Kåre Mølbak.

Symptomerne kan være et par uger med feber, kvalme, ledsmerter, og vægttab. Dog er Hepatitis E særligt farlig for gravide, da de har en større risiko for at blive syge af virussen.

Selvom overlægen ikke ser grund til bekymring, bør man alligevel overvåge virussen nøje.

»Det er ikke en sygdom, man ved meget om. Omstændighederne for sygdommen i Danmark er meget dårligt belyst. Derfor arbejder Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut på at gøre sygdommen anmeldelsespligtig, så vi kan få et bedre kendskab til dens udbredelse,« siger overlægen.

Hver femte dansker anslås at have været i berøring med sygdommen og har dannet antistoffer.

 

Dagens Gossip