Smuthul kan stoppe europæisk skattejagt

19/05/2013 00:42

BNB

Nyheder
EU vil med et nyt rentedirektiv bryde bankhemmeligheden i Europas skatteoaser og sikre en automatisk udveksling af alle bankoplysninger, men hvis Østrig og Luxembourg ikke kan overtales til at gå fuldt ind i samarbejdet og dele oplysninger om andet end privatpersoners bankkonti, vil EU-opgøret blot stække de mest simple skattesnydere. De avancerede vil fortsat kunne gemme sig bag offshore-selskaber og fonde, advarer eksperter.»Kun usofistikerede velhavere bruger ikke fonde eller offshore-selskaber. I offshore-finansindustrien bliver mennesker, der ikke bruger trusts eller selskaber, kaldt de dumme rige. Det store flertal af sofistikerede skatteunddragere bruger offshore-fonde og offshore-selskaber,« siger John Christensen, europæisk chef for NGOen Tax Justice Network.Den fremtrædende tyske professor i skatteret Lorenz Jarass, der er rådgiver for både EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og den tyske Forbundsdag, kalder det »ekstremt vigtigt«, at rentedirektivet udvides.»Dermed bliver en typisk omgåelsesmulighed væsentligt indskrænket,« vurderer han.EUs stats- og regeringschefer mødes onsdag for at forsøge at indgå en aftale. Østrig og Luxembourg vægrer sig, eftersom de frygter at stå som sorteper over for Schweiz, som i øjeblikket forhandler om en mindre vidtgående informationsaftale med EU.

Mest læste i dag

EU vil med et nyt rentedirektiv bryde bankhemmeligheden i Europas skatteoaser og sikre en automatisk udveksling af alle bankoplysninger, men hvis Østrig og Luxembourg ikke kan overtales til at gå fuldt ind i samarbejdet og dele oplysninger om andet end privatpersoners bankkonti, vil EU-opgøret blot stække de mest simple skattesnydere. De avancerede vil fortsat kunne gemme sig bag offshore-selskaber og fonde, advarer eksperter.

»Kun usofistikerede velhavere bruger ikke fonde eller offshore-selskaber. I offshore-finansindustrien bliver mennesker, der ikke bruger trusts eller selskaber, kaldt de dumme rige. Det store flertal af sofistikerede skatteunddragere bruger offshore-fonde og offshore-selskaber,« siger John Christensen, europæisk chef for NGOen Tax Justice Network.

Den fremtrædende tyske professor i skatteret Lorenz Jarass, der er rådgiver for både EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og den tyske Forbundsdag, kalder det »ekstremt vigtigt«, at rentedirektivet udvides.

»Dermed bliver en typisk omgåelsesmulighed væsentligt indskrænket,« vurderer han.

EUs stats- og regeringschefer mødes onsdag for at forsøge at indgå en aftale. Østrig og Luxembourg vægrer sig, eftersom de frygter at stå som sorteper over for Schweiz, som i øjeblikket forhandler om en mindre vidtgående informationsaftale med EU.