Snowden gror fast i Moskva

I tre uger har han nu befundet sig i Sherementjevo-lufthavnen i Moskva, hvor han er på flugt fra myndighederne i sit hjemland efter at have lækket talrige dokumenter om USAs spionprogrammer.

Og tiden arbejder ikke for ham, vurderer efterretningsforsker Flemming Splidsboel Hansen fra Københavns Universitet.

»Hans muligheder for at komme væk fra Moskva forekommer efterhånden ret dårlige,« siger han og peger på de udfordringer, der sandsynligvis volder Snowden hovedbrud.

»Han bliver nødt til at mellemlande, og det skal være et sted, hvor han ikke risikerer at blive pågrebet og udleveret til amerikanerne. Og så er der den risiko for ham, at myndighederne i USA får andre lande til at lukke luftrummet, for på den måde at tvinge flyet ned. Det må være nogle af de overvejelser, han sidder med,« vurderer Flemming Splidsboel Hansen.

Fredag kom det frem, at Snowden vil søge midlertidigt asyl i Rusland og på et senere tidspunkt forsøge at rejse videre til Latinamerika, når der er sikker passage. I alt har tre latinamerikanske lande tilbudt ham asyl, heriblandt Venezuela.

USA har lagt betydeligt pres på lande, som kunne tænkes at give Snowden asyl og har endda formået at få et privatfly med den bolivianske præsident, Evo Morales, til at lande i Wiens lufthavn på vej fra Moskva, fordi der var mistanke om, at Snowden var om bord.

Flemming Splidsboel Hansen hælder mere og mere til, at Snowden må opgive sit forehavende.

»De russiske myndigheder har gjort det klart, at de helst vil have ham ud af landet så hurtigt som muligt, og at de synes, han er en belastning for Ruslands forhold til USA. Det kan meget vel ende med, at han må overgive sig og dermed blive fløjet hjem (til retsforfølgelse, red.),« siger efterretningsforskeren.

Spørgsmål: Hvad burde Snowden have gjort?

»Han burde have ventet med at lække oplysningerne, til han var det sted, hvor han ville søge om asyl. Han havde håbet på Hong Kong (hvor Snowden befandt sig inden Moskva, red.), men det blev det ikke, og nu er han fanget i ingenmandsland - i transithalen i Moskvas internationale lufthavn.«

Flemming Splidsboel Hansen vurderer, at USA nærmest puster Snowden i nakken.

»Det er ikke blevet bekræftet, men jeg går bestemt ud fra, at der befinder sig amerikanske agenter i Sherementjevo-lufthavnen. Der ville overraske mig rigtig meget, hvis det ikke var tilfældet,« siger han.

Ifølge den journalist, der i den britiske avis The Guardian var den første til at offentliggøre de lækkede dokumenter, kan Snowden blive USAs »værste mareridt«.

»Snowden har nok information til at på et enkelt minut at gøre mere skade på USAs regering, end nogen anden person nogensinde har gjort,« siger journalisten Glenn Greenwald til den argentinske avis La Nación ifølge Reuters.

»Den amerikanske regering burde hver dag falde på knæ og bede til, at intet vil ske med Snowden, for hvis der sker ham noget, så vil alle informationer blive afsløret, og det ville være det værste mareridt,« tilføjer Greenwald.

For nylig rapporterede latinamerikanske medier på baggrund af et interview med Greenwald, at telekommunikation i regionen er blevet opsnappet af de amerikanske myndigheder.

Greenwald siger i interviewet med La Nación, at Snowden har gemt elektroniske dokumenter, som i detaljer forklarer, hvilke amerikanske spionprogrammer der opfanger kommunikation i Latinamerika, samt hvordan de virker.

 

Dagens Gossip