Snowden søgte det nemmeste asyl

Ifølge den russiske advokat, Anatoli Kucherena, som siden fredag har hjulpet Snowden med proceduren, ville Snowden have tre muligheder for at søge asyl, men det midlertidige asyl er den form, der stiller han mest frit og som tager kortest tid for myndighederne at behandle.

Yderligere har det midlertidige asyl den fordel, at præsident Putin ikke formelt skal involveres, skriver AFP.

Mandag sagde Putin, at »Snowden vil forlade Rusland så snart han kan, og præsidenten har ikke lagt skjul på, at Snowden er en højst ubekvem gæst, der valgte at dumpe ned i Moskva på et temmelig ubelejligt tidspunkt i relation til det haltende forhold mellem USA og Rusland.

Ifølge Anatoli Kucherena kunne Snowden enten have søgt status som flygtning, som politisk flygtning eller - som han valgte - søge midlertidigt asyl.

Menneskerettighedsaktivisten Svetlana Gannushkina, der har kæmpet for flygtninges rettigheder gennem et par årtier, siger til AFP, at det tager mindst tre måneder for myndighederne at behandle en asylbegæring, og at den samtidig begrænser personens bevægelsesfrihed, så en ansøger kun må opholde sig inden for et bestemt område og rejse helt lokalt.

En ansøgning om status som politisk flygtning skulle desuden op og vende på præsident Putins bord, siger advokaten Anatoli Kucherena til Reuters.

»Han (Snowden, red.) nåede til den konklusion, at det var nødvendigt at skrive en ansøgning om midlertidigt asyl, og det er lige blevet gjort,« sagde advokaten tirsdag til nyhedsbureauet.

Fredag, hvor Snowden mødtes med advokaten og adskillige menneskerettighedsaktivister i lufthavnens transitområde, hvor han opholder sig, gav han ifølge Reuters udtryk for, at hans ophold i Rusland bliver kortvarigt, og kun vil strække sig til den dag, hvor han er i stand til at forlade landet.

USA har annulleret Edward Snowdens pas, så derfor behøver han andre rejsepapirer for at komme ud af Rusland.

Og selv om de russiske myndigheder benægter, at magthaverne i Kreml har noget at gøre med Edward Snowden, siger politiske iagttagere ifølge AFP, at mødet i lufthavnen aldrig villet have fundet sted uden godkendelse fra højeste sted.

Tre latinamerikanske lande har tilbudt Snowden permanent asyl. Det drejer sig om Venezuela, Bolivia og Equador.

 

Dagens Gossip