Social 2020-plan: Hvad med arbejdsmarkedet?

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) har torsdag fremlagt regeringens 2020-mål for det sociale område.

De rummer blandt andet målsætninger om at øge uddannelsen til udsatte unge, og sænke hjemløshed og ungdomskriminalitet. Annette Vilhelmsen har selv udråbt 2020-planen til et paradigmeskift, men rundt omkring i det politiske landskab får den en blandet modtagelse.

Hos LO finder man det positivt, at regeringen for første gang sætter mål for den sociale indsats. Men hvis der skal være en chance for at nå dem, er det nødvendigt med et større fokus på beskæftigelse, mener LO-sekretær, Marie-Louise Knuppert.

- Vi har brug for et mere rummeligt arbejdsmarked, der kan rumme udsatte grupper som handicappede, udviklingshæmmede, hjemløse, sårbare unge og så videre, siger hun i en pressemeddelelse.

Hun minder i den forbindelse om, at beskæftigelsesfrekvensen for mennesker med handicap er 44 procent, hvilket er 34 procent lavere end den samlede beskæftigelsesfrekvens

Også hos tænketanken Cevea er man overordnet positive overfor 2020-planen, som direktør Kristan Weise kalder en 'afgørende hensigtserklæring'.

Han minder dog om, at man ved kun at fokusere på samfundets allersvageste glemmer den brede middelklasse, der stadig står usikkert på arbejdsmarkedet.

- Vi skal sikre os, at arbejdsmarkedet også i fremtiden skaber gode jobs til danskerne. Lige nu er der en stor risiko for, at vi i Danmark får en ny klasse af arbejdende fattige, og det vil alt andet lige føre til flere sociale problemer for helt almindelige mennesker. Den udvikling skal vi have stoppet, siger han i en pressemeddelelse og påpeger:

- Målsætninger på det sociale område skal ikke kun handle om hjemløse, stofmisbrugere og kriminelle. Det er også afgørende, at vi løfter de sociale forhold for almindelige mennesker. For eksempel skal vi have brudt den sociale arv på det uddannelsesmæssige område, siger Kristian Weise.

 

Dagens Gossip