Socialdemokrater i opgør med »Blå Bjarne«

Men nu advarer flere markante socialdemokrater imod det, de oplever som et alt for stort fokus på den såkaldte »Blå Bjarne«-vælger, skriver Berlingske.

»Jeg tror, at vi skræmmer nogle vælgere væk med det fokus. Der er ikke særlig mange kvinder, som er iført blåt kansastøj, når de går på arbejde, og som ser sig selv som en Blå Bjarne-type,« siger Mette Reissmann (S), Europa-ordfører for Socialdemokraterne.

Hun mener, at Socialdemokraternes faldende vælgertilslutning har fået nogle partifæller til at opstille et forsimplet billede af, hvem en rigtig socialdemokrat er.

»Nogle mener, at vi skal gå efter det her segment, som benævnes Blå Bjarne eller arbejderen. Men jeg har altid ment, at vi er et parti for alle dem, der gerne vil kæmpe for de socialdemokratiske værdier. Jeg bliver provokeret, når det pludselig skulle være finere at stå med en murerske eller høvl i hånden fremfor at være akademiker, hvis man vil være en rigtig socialdemokrat. Man skal ikke begynde at begrænse, hvem der hører til under den socialdemokratiske fane,« siger Mette Reissmann, der selv er DJØFer og valgt i København.

Borgmester i Odsherred Kommune og tidligere folketingsmedlem Thomas Adelskov (S) mener ikke, at socialdemokraterne skal jage rundt efter bestemte vælgertyper. Han forudser, at der på S-kongressen denne weekend vil komme en debat om partiets generelle strategi.

»Det er vigtigt, at vi fortsat er et bredt parti, Man skal passe på med at fokusere for meget på bestemte vælgergrupper. Det vigtigste er, at vælgerne kan se, at der er en tydelig retning. Kommunikationen og retningen man har lagt på Christiansborg har ikke været til et 12-tal,« siger Thomas Adelskov.

Flere af de socialdemokratiske politikere, Berlingske har talt med, mener, at partiet har behov for at brede sin profil ud.

»Vi risikerer at miste nogle vælgere på den her Blå Bjarne-strategi. Man skal passe på ikke at lefle for nogen, men føre den politik, der passer på vores værdier og stå op for dem. Socialdemokraterne er et bredt favnende parti, der har kæmpet for, at arbejdernes børn kan blive højtuddannede. Så skal vi ikke lægge afstand til dem, når det lykkes,« siger Lise Thorsen (S), medlem af Københavns Borgerrepræsentation. Ligesom Mette Reissmann efterlyser hun, at der kommer mere fokus på socialdemokratiske værdier som ligestilling, miljø og og velfærd, der appellerer til mange kvindelige vælgere,

Den imaginære »Blå Bjarne«-vælger er ofte blevet beskrevet som svingvælgeren fra Herlev. Og den tydeligste repræsentant for den type socialdemokrat er Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S), der både var modstander af betalingsringen og øremærket orlov til far. Han mener, at kritikken af socialdemokraternes fokus på »Blå Bjarne« rammer ved siden af.

»Det er bydende nødvendigt, at vi har fokus på Blå Bjarne, hvordan vi skaber private arbejdspladser og lader være med at spænde ben for hans hverdagsliv. Men man fejllæser Blå Bjarne, hvis man tror, at han kun går op i økonomi og glemmer, at han også har børn, der går i skole og måske forældre, der skal på plejehjem. Vi skal have mere kød og blod på den debat, der handler om vores fællesskabsinstitutioner, for det går han lige så meget op i som Røde Lone,« siger Thomas Gyldal Petersen og understreger, at han selv er akademiker og føler sig veltilpas i Socialdemokraterne.

Og det bør de fleste kunne, mener politisk ordfører Magnus Heunicke (S). Han afviser, at Socialdemokraterne har et for snævert fokus på »Blå Bjarne«.»Vi er partiet for alle, der tænker på andre end sig selv. Det er ikke ekskluderende overfor andre at have fokus på nogle af de ganske almindelige familier udenfor storbyerne, hvor far er privatansat med en håndværkeruddannelse, og mor er offentligt ansat, for de er rygraden i vores samfund og har betalt dyrt for krisen,« siger Magnus Heunicke.

 

Dagens Gossip