Socialdemokraterne forsvarer fyringsivrige sygehuse

Det understreger Socialdemokraterne efter Avisen.dk torsdag bringer en historie om, at næsten hver fjerde hospitalsansatte social- og sundhedsassistent fik en fyreseddel fra 2010 til 2013, da det ifølge Dansk Sygeplejeråd er den faggruppe, som lettest kan undværes i en tid præget af smalhals.

»Det er vanskeligt at kritisere lederne af sundhedsvæsnet for, at de gør noget forkert. Jeg tror, de gør det, der er nødvendigt. SOSUerne bliver klemt, fordi omstillingen af det danske sygehusvæsen bliver mere og mere specialiseret,« siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S).

Han påpeger dog, at SOSUerne er fuldt ud berettiget på hospitalerne.

»Der er jo ingen grund til, at en læge løser en opgave, hvis den lige så godt kan løses af en sygeplejerske. Og der er ingen grund til, at en sygeplejerske løser en opgave, hvis den lige så godt kan løses af en social- og sundhedsassistent. Det giver desuden den største dynamik og fleksibilitet i arbejdsskaren,« siger sundhedsordføreren.

I den treårige periode har hospitalerne uddelt fyresedler svarende til 2.456 fuldtidsansatte SOSUer, og det har gjort FOA rasende. Fagforbundet finder det særligt kritisabelt, at oversygeplejerskerne, der hyrer og fyrer på sygehusenes afdelinger, holder hånden over deres egne, mens de svinger sparekniven over SOSUerne, skriver Avisen.dk.

Ifølge lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd har SOSUerne udspillet deres rolle på sygehusene, fordi de »kun« kan varetage patienternes personlige hygiejne og den basale sygepleje. Det samme kan sygeplejersker, der oven i købet også kan klare medicinske og koordinerende opgaver, lyder det.

 

Dagens Gossip