Søren Pind angriber Søvndal i sag om Greenpeace-aktivist

»Hvis en dansk statsborger kommer i klemme i udlandet, bør en minister se, hvad han kan gøre. Det er uholdbart, at en dansk statsborger kan se frem til at blive anklaget for pirateri og risikere 15 års fængsel,« siger han til bt.dk.

Udmeldingen kommer samtidig med, at Hollands udenrigsminister, Frans Timmermans, i et brev til parlamentet oplyser, at Holland fredag har indledt en voldgiftssag - altså en sag, der afgøres uden om domstolene - på baggrund af FNs Havretskonvention for at få det hollandske Greenpeace-skib, Arctic Sunrice, samt besætningen herunder den danske aktivist frigivet. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Greenpeace: Søvndal må presse Rusland

Foruden Holland lægger også Storbritannien, Argentina og Finland pres på Rusland for at få de fængslede løsladt. Internationale organisationer som WWF Verdensnaturfonden og Human Rights Watch har taget afstand fra de russiske anklager, mens Amnesty kalder tiltalerne mod aktivisterne »absurde«.

Den danske Greenpeace-aktivist Anne Mie Roer Jensen blev torsdag officielt tiltalt i Rusland for piratvirksomhed. Hun er blandt 30 miljøaktivister fra 18 forskellige lande, der i september blev tilbageholdt af de russiske myndigheder, efter at to aktivister fra Arctic Sunrise var kravlet om bord på en af energiselskabet Gazproms olieboreplatforme i Petsjorahavet i Arktis nord for Rusland.

Trods presset afviser udenrigsminister Villy Søvndal at blande sig i sagen.

Læs også: Holland kæmper for at få Greenpeace-skib fri

»Mit og Udenrigsministeriets fokus er i denne sag én eneste ting: Hvordan vi bedst hjælper den danske kvinde, som er kommet i klemme her. Så når jeg bliver spurgt, om jeg vil blande mig og gøre det til en politisk sag, så er det det, jeg har for øje,« sagde udenrigsministeren i en skriftlig meddelelse torsdag.

»Erfaringerne viser, at det sjældent giver resultat at forsøge at påvirke andre landes retssystemer politisk i denne type sager. Det ville vi næppe heller acceptere her i Danmark. Så vi vurderer på nuværende tidspunkt ikke, at vi tjener hendes interesser bedst og øger sandsynligheden for en hurtig løsladelse, hvis vi gør det her til en politisk sag,« uddybede han.

Læs også: Dansk kvinde tiltalt for pirateri

Men det er Søren Pind ikke enig i.

»Hele den russiske retspleje er dybt bekymrende. Regeringen har også svunget sig op på, at de har gjort en masse for at protestere mod den homo-lov, de har indført. Det har vi tjekket op på. Der er ikke sket ret meget, og Søvndal har ikke selv protesteret. Man tager unødigt med fløjlshandsker på det her, selv om hun selvfølgelig også skulle have tænkt sig bedre om,« siger han til bt.dk og understreger, at »det hører med til ministergerningen at tage sig af den slags«.

Lørdag er der planlagt fredelige støttedemonstrationer for de fængslede aktivister i mere end 50 lande. I Danmark sker det på Østre Anlæg i København klokken 15.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip