Søvndal afviser Venstre: Vi sender ikke våben til Syrien

Her rejste Venstres udenrigsordfører Søren Pind (V) samt Jakob Ellemann-Jensen (V) og Karsten Lauritzen (V) på ny spørgsmålet, om Danmark skal være med til at bevæbne de »moderate« oprørere i den syriske borgerkrig, som Danmark ellers støtter økonomisk og humanitært.

»Svaret er nej. Regeringen har i dette spørgsmål som i alle andre spørgsmål den samme politik. Vi ønsker ikke at sende våben til Syrien,« siger Villy Søvndal og henviser blandt andet til, at man ikke kan sikre sig, at våbnene ender i de »moderate« oprøreres hænder.

Det forklarede Søvndal også på et møde med lederen af den syriske opposition, George Sabra, i København for nylig. Den syriske opposition har ellers udtrykt ønske om våbenleverancer fra EU, efter at EU har ophævet våbenembargoen mod Syrien og dermed åbnede for at levere våben til oprørerne.

»De har ikke nogen forventning fra syrisk side om våben fra Danmark. De ved godt, at Danmark ikke kommer til at levere våben,« siger udenrigsministeren, der fortsat mener, at man skal sætte sin lid til den amerikansk-russiske fredskonference, der planlægges afholdt i august.

I stedet for at sende våben, fortsætter Danmark med at levere humanitær og anden ikke-militær hjælp til Syrien, siger Villy Søvndal.

Venstres formand, Lars Løkker Rasmussen (V), åbnede under Folkemødet på Bornholm for, at Danmark kan levere våben til de syriske oprørere i forlængelse af samme melding fra USA.

På onsdagens samråd fortsatte Søren Pind den linje og sagde, at Villy Søvndals insisteren på, at borgerkrigen i Syrien skal afsluttes med en politisk løsning, er tordnende urealistisk. Freden i Syrien kan ikke vindes ved forhandlinger, mener Søren Pind.

»Realiteten er jo, at det, som udenrigsministeren siger, er luftkasteller. Det kommer jo ikke til at ske, og det ved udenrigsministeren godt. Hvis han havde siddet i opposition, havde han råbt og skreget,« siger Søren Pind.

På samrådet støttede Enhedslisten og Dansk Folkeparti op om, at Danmark ikke bør levere våben til Syriens oprørere.

 

Dagens Gossip