Søvndal: Der skal mere pres på Israel

Det skal have konsekvenser for israelerne, at de endnu engang vil sætte gang i nye bosættelser.

Sådan lyder udenrigsminister Villy Søvndals (SF) hovedbudskab forud for mandagens møde med de 26 andre EU-udenrigsministre i Bruxelles.

Den israelske godkendelse til at opføre de 3000 nye bosætterenheder blev givet dagen efter, at FN havde stemt ja til at opgradere palæstinensernes status i FN - et træk, som Israel har fordømt.

Nu håber Søvndal, at de 27 EU-lande vil stå sammen om at tage afstand fra den israelske reaktion med de planlagte nye bosættelser.

- Jeg håber, at vi i klar tekst kan markere vores stærke utilfredshed med den israelske reaktion og sætte fokus på de ulovlige bosættelser. Den seneste bosættelse umuliggør fuldstændig en to-statsløsning, siger Søvndal til Ritzau.

Israelerne vil gå i gang med at bygge i det område på Vestbredden, der kaldes E1. Palæstinenserne siger, at byggeri netop her vil være dødsstødet for ethvert håb om at etablere en palæstinensisk stat.

Blandt andet fordi det vil afskære dem fra adgang til Østjerusalem, som de håber at få som hovedstad i et fremtidigt Palæstina. Men også fordi det splitter Vestbredden midt over og hindrer dannelsen af en sammenhængende palæstinensisk stat.

Og den analyse er Villy Søvndal helt enig i.

- Det er ikke bare en hvilken som helst bosættelse. Det er en helt afgørende strategisk bosættelse, der deler palæstinensisk område op, siger ministeren.

Han vil på mandagens møde opfordre sine kolleger i EU til at følge Danmark og Storbritanniens eksempel og indføre en frivillig mærkningsordning for varer, der kommer fra de ulovlige israelske bosættelser.

- Mærkningsordningen betyder, at folk kan forholde sig til, om de vil købe varer fra ulovlige bosættelser. Og det vil alt andet lige lægge pres på Israel, siger Søvndal og fremhæver, at presset vil blive større, jo flere lande, der tilslutter sig.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip