Søvndal: Egyptens militær må tage ansvar

Sådan lyder det fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), efter at der i weekenden endnu en gang har været sammenstød i flere egyptiske byer.

»Jeg er dybt bekymret over de seneste dages voldelige sammenstød i Egypten og fordømmer volden og drabene på demonstranter. Myndighederne, herunder militæret, har et stort ansvar for at forhindre dette. Befolkningens ytringsfrihed og ret til fredelige demonstrationer må respekteres,« udtaler Villy Søvndal i en skriftlig kommentar.

Lørdag blev mindst 78 personer ifølge det egyptiske sundhedsministerium dræbt i kampe i Cairo, mens lokale læger vurderer, at drabstallet er på mere end 100. Den midlertidige regering i Egypten afviser, at sikkerhedsstyrker har skudt direkte ind i menneskemængder. Man har kun anvendt tåregas, lyder det.

Villy Søvndal understreger vigtigheden af, at Egypten hurtigst muligt kommer tilbage på det demokratiske spor, efter at den folkevalgte præsident Mohamed Morsi tidligere på måneden blev afsat af militæret, der siden har indsat en midlertidig regering.

»Den onde spiral med stigende vold og polarisering må stoppes omgående. Det er afgørende, at alle parter afstår fra vold og finder sammen om fælles løsninger for at få den egyptiske demokratiske transition tilbage på sporet,« siger Villy Søvndal.

»Myndighederne må tilrettelægge en politisk proces, der inkluderer alle politiske grupperinger, også de religiøst inspirerede partier. Alle politiske partier skal gives en reel chance for at deltage i den politiske proces uden ultimatummer. Alle politisk motiverede arrestationer må ophøre, og anholdte skal straks løslades. Det er vigtige forudsætninger for at få den demokratiske proces tilbage på sporet,« siger han.

Villy Søvndal bebuder desuden, at han vil indkalde den egyptiske ambassadør i Danmark til en samtale om situationen i Egypten.

 

Dagens Gossip