Søvndal foreslår ret til at bruge militær magt uden om FN

»Man kunne godt arbejde med et sæt kriterier, der udelukker, at nogle bestemte lande benytter et indgreb til snæver interessevaretagelse«, siger han til avisen.

Udmeldingen kommer, efter at SF og Søvndal for få uger siden var klar til at støtte et militært angreb på Syrien uden FN-mandat.

For ti år siden var Villy Søvndal hård kritiker af krigen i Irak, der også blev indledt uden et klart mandat fra FN.

Nu opstiller udenrigsministeren tre betingelser, der skal være opfyldt , for at legitimere et militært angreb uden mandat fra FN’s Sikkerhedsråd:

»Jeg synes for det første, det er afgørende, at de politiske muligheder i FN er forsøgt og udtømt. For det andet skal det, man laver militært, være proportionalt med det problem, man vil løse. For det tredje er det afgørende at understrege, at de lande, der deltager, ikke må have nogen selvstændige politiske interesser i det land, hvor de griber ind«, siger Villy Søvndal.

Ifølge Villy Søvndal ville de tre kriterier have gjort det muligt at straffe Syrien for anvendelsen af kemiske våben, sådan som USA truede med at gøre – samtidig med at de ville have forhindret krigen i Irak i 2003.

»Reglerne skal være knyttet til FN’s princip om Responsibility to protect«, siger Villy Søvndal med henvisning til princippet om, at verdenssamfundet har en forpligtelse til at gribe ind, hvis et land udfører grove overtrædelser af menneskerettighederne eller folkedrab mod egne statsborgere.

I dag siger FNs regler for krig, at lande kun må udføre militære indgreb, hvis det sker i selvforsvar, eller hvis der foreligger et mandat fra FN’s Sikkerhedsråd.

Det har dog ikke forhindret USA og skiftende partnere i at gennemføre militære indgreb i tilfælde, hvor FN’s Sikkerhedsråd var blokeret som i Saddam Husseins Irak og flybombardementerne af Serbien i 1999.

 

Dagens Gossip