Søvndal hilser aftale om kemiske våben velkommen

»Det er positivt, at Kerry (USAs udenrigsminister, red.) og Lavrov (Ruslands udenrigsminister, red.) er nået frem til en aftale. Det hilser jeg velkommen,« siger Villy Søvndal i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Vi kender endnu ikke alle planens detaljer, så det er for tidligt at udtale sig om alle planens aspekter«.

USA og Rusland kræver i deres aftale blandt andet, at FN skal have fuld adgang til Syrien samt at våbeninspektørerne skal være i landet allerede i november. Målet med aftalen er, at alle Syriens kemiske våben skal være fjernet i midten af 2014.

Villy Søvndal understreger, at aftalen ikke må bruges til at trække processen i langdrag.

»Det er godt, at det internationale samfund nu ser ud til at samles om at handle for at modvirke, at Assad igen bruger kemiske våben mod sin befolkning. Samtidig tyder det på, at aftalen lægger op til en relativt lang implementeringsperiode,« siger han og uddyber:

»Det er i den sammenhæng vigtigt, at presset fastholdes på det syriske regime, så de leverer på de aftalte mål, og planen gennemføres fuldt ud hurtigst muligt. Regimet skal ikke kunne udnytte situationen til at trække det her i langdrag. Jeg er i den forbindelse glad for, at det ser ud til, at FN skal sikre, at aftalen overholdes«.

Det er afgørende, understreger Villy Søvndal, at verdenssamfundet finder samtlige kemiske våben.

»Alle de kemiske våben må identificeres og destrueres hurtigst muligt. Som regeringen tidligere har fastslået, er det afgørende i denne sag at afværge, at Assad-regimet fremover kan bruge kemiske våben mod civilbefolkningen«.

 

Dagens Gossip