Søvndal ser fred i Mellemøsten efter FN-ja

Palæstinensernes opgradering i FN torsdag aften skaber håb for en fredelig løsning mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre én gang for alle. Det siger den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF) kort efter afstemningen i New York.

- Jeg tror, vi står med et historisk vindue nu - dels fordi palæstinenserne har sagt, at de forhandler uden forhåndsbetingelser. Dels fordi de har foreslået en resolution, som er meget moderat også i omtalen af staten Israel, siger Villy Søvndal.

Og det betyder, at der skal arbejdes hurtigt videre for at skabe en fredelig løsning på den langvarige konflikt mellem Israel og palæstinenserne.

- Den omtales som "alle konflikters moder" og er med til at nære mange andre konflikter rundt om i verden, siger Villy Søvndal.

- Opgaven er nu at komme i gang med de forhandlinger, der skal afslutte konflikten til stor gavn for de mennesker, der bor i området, hvad enten de er palæstinensere eller israelere, tilføjer han.

Ifølge udenrigsministeren gælder det derfor for alle andre lande om at skubbe på for at parterne sætter sig til forhandlingsbordet. Især er det også vigtigt, at amerikanerne presser på for at få gang i dialogen ved forhandlingsbordet.

- Nu har vi set en moderat palæstinensisk ledelse give deres bidrag. Nu er der en chance for, at forhandlingerne kan komme i gang, siger Villy Søvndal.

- Både præsident Abbas og premierminister Netanyahu har tidligere erklæret sig parat til at engagere sig i realitetsforhandlinger om den tostatsløsning, som både israelere og palæstinensere har fortjent. Nu må disse løfter indfries, siger udenrigsministeren.

Et overvældende flertal ved FN's Generalforsamling i New York har vedtaget en resolution, der giver palæstinenserne observatørstatus.

Trods massiv modstand fra Israel og USA blev opgraderingen af palæstinensernes FN-status vedtaget af ikke færre end 138 af de 193 medlemmer.

Blandt de mange ja-stemmer var en større gruppe af EU-lande, heriblandt Danmark, som var blandt de første EU-lande, der offentliggjorde sin ja-stemme.

Kun ni lande stemte imod, heriblandt USA og Israel. 41 lande afstod fra at stemme. Israels FN-ambassadør, Ron Prosor, sagde efterfølgende fra talerstolen, at resolutionen er ensidig, og at den sætter fredsprocessen i Mellemøsten tilbage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip