Søvndal: Vi presser Bahrain om Khawaja

Villy Søvndal (SF) fik ikke den fængslede dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja med hjem i flyveren fra golfstaten Bahrain, men den danske udenrigsminister mener alligevel, at han havde et godt og konstruktivt møde med sin bahrainske kollega.

De to udenrigsministre diskuterede en løsladelse af al-Khawaja, der afsoner en livstidsdom i den lille ørkenstat.

- Det gik udmærket på den måde, at vi igen fik forelagt det danske ønske om, at han bliver løsladt og får lov til at rejse til Danmark. En rapport fra Bahrain siger, at han har været udsat for tortur, og af humanitære grunde har han brug for at komme til Danmark.

- Det, der i deres øjne er en forseelse, er jo, at han har ytret sig i sin kamp for demokrati og menneskerettigheder, og det synes vi ikke er en forbrydelse, så vi har igen prøvet at lægge pres på, siger Søvndal.

Spørgsmål: Hvordan blev dit budskab modtaget?

- Jeg tror ikke, at jeg skal referere fra et internt møde, jeg har haft. Men jeg har selvfølgelig understreget de nævnte aspekter og udtrykt fortsat dansk vilje til konstruktiv dialog og samarbejde og at finde en humanitær løsning, siger Søvndal.

Han mener, at det er vigtigt, at Danmark ikke står alene med ønsket om at få Abdulhadi al-Khawaja og en række andre fængslede aktivister løsladt. Også EU, andre EU-lande, USA og FN har presset på.

- Vi har en forhåbning om, at det nok skal lykkes på et tidspunkt.

- Jeg mødes søndag aften med hans hustru og vil her orientere om de danske initiativer og bestræbelser på at finde en løsning. Den konsulære bistand fortsætter i tæt samarbejde med familien og deres advokater, siger Søvndal.

Abdulhadi al-Khawaja fik i januar stadfæstet sin fængselsdom på livstid for sin rolle som en af lederne af et demokratioprør i 2011. Også datteren Zainab er i øjeblikket fængslet i Bahrain.

/ritzau/

 

Dagens Gossip