Søvndal vil fastholde presset på syrisk styre

Sådan lyder det fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), efter Rusland tilsyneladende har mødt forståelse for ovenstående plan fra den syriske regering.

»Jeg har noteret mig udmeldingerne fra det russisk-syriske møde. For os er hovedprioriteten at afværge, at kemiske våben igen bruges mod civilbefolkningen. Som udgangspunkt er det et skridt i den rigtige retning, hvis det lykkes at overbevise præsident Assad om at udlevere våbnene, få dem bragt under international kontrol og efterfølgende få dem destrueret,« siger Søvndal i en pressemeddelelse.

Den danske udenrigsminister advarer dog samtidig imod at tro, at en endegyldig aftale er i hus:

»Desværre viser historien jo også, at der ofte er meget langt fra ord til handling for det syriske regime,« fastslår han.

Den amerikanske regering har tirsdag advaret om, at den ikke vil vente længe på at se det syriske regime lade handling følge ord, og amerikanerne er stadig parat til at angribe Syrien, fastslår USAs forsvarsminister Chuck Hagel, som advarer præsident Bashar al-Assad mod at forhale situationen. En situation, som også Villy Søvndal frygter:

»Jeg tror, at det er vigtigt, at Assad ikke fejllæser situationen og bruger det her som et forsøg på at trække tiden ud. Det her skal gå hurtigt, og det internationale samfunds våbeninspektører må have adgang til efterfølgende at verificere, at der ikke er flere kemiske våben,« forklarer han.

Han gør det samtidig klart, at Danmark slutter op om et kommende resolutionsudkast fra Frankrig.

»Frankrig vil nu fremlægge et resolutionsforslag i FNs Sikkerhedsråd. Resolutionen skal sikre, at det syriske program for kemiske våben omgående bliver underlagt international kontrol og afvikling. Og at Assad-regimet må forvente meget alvorlige konsekvenser, hvis man ikke respekterer betingelserne. Danmark bakker op om de franske bestræbelser. Sikkerhedsrådet må klart vise, at man ikke vil acceptere andet end fuld efterlevelse.«

 

Dagens Gossip