Soldaterforening rystet over radikal krigskritik

I tirsdagens Berlingske slår partiets forsvarsordfører Zenia Stampe (R) fast, at det var en »umulig opgave« at nedkæmpe hele Taleban og forvandle et ekstremistisk samfund til et demokrati på ti år.

Men den efterrationalisering er decideret »mærkelig«, mener Helle Kolding, der er presseansvarlig i Centralforeningen for Stampersonel.

»Man må formode, at når politikerne sender vores drenge ud, så er det til en opgave, som de kan løfte. Det er i den tro, de går ud og slås,« siger hun.

»Jeg synes, det er meget vigtigt, at de soldater, vi sender ud, har et meget klart mandat, og at politikerne ikke bagefter siger, »det var bare ærgerligt, den opgave skulle de slet ikke have været på«. Vi har en tro på, at der er en mening med det, når politikerne sender vores folk ud,« fastslår Helle Kolding.

Hun peger på, at det er sent, at de Radikale kommer til deres konklusion, når danske soldater har været udsendt i mere end et årti.

»De Radikale har jo selv været med til at sende dem af sted. Det må være rystende for vores drenge at høre det i dag. Vi hører fra dem, at de selv føler, at de har gjort en forskel, som også har givet deres afsavn mening,« forklarer Helle Kolding.

Zenia Stampe understreger, at hun mener, at det var rigtigt at gå ind i Afghanistan, men at det var en fejl at tro, at man kunne nedkæmpe Taleban overalt i landet. Hun peger desuden på, at forsvaret blot fulgte en politisk ordre.

»Forsvaret skal ikke bebrejdes, for det gjorde, som det fik besked på, men jeg synes, at det er vigtigt, at vi efterfølgende kan tage diskussionen og ikke mindst lære af denne krig,« siger hun til Berlingske.

Den pointe er Helle Kolding enig i.

»Hun opfordrer til, at der bliver en debat omkring det, og det er selvfølgelig meget rart, hvis man står foran en anden opgave i fremtiden, som skal løses,« siger hun.

 

Dagens Gossip