Soldaterformand er tilfreds med Helmand-plan

Hærens Konstabel- og Korporalforening roser de danske politikere for den Helmandplan, som bliver præsenteret for Udenrigspolitisk Nævn i dag.

Planen handler blandt andet om muligheden for at sende F-16-fly til landet i forbindelse med tilbagetrækning af danske soldater. Samtidig vil politikerne give et stort millionbeløb til træning og udrustning af den afghanske hær.

- Der er ingen tvivl om, at det hele kan styrte i grus, hvis der ikke er lønninger til sikkerhedsstyrkerne i Afghanistan. Hvis der ikke kommer løn, går de hjem eller i værste fald over på den modsatte side.

- Så det lyder som en fornuftig beslutning for fremtiden, siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Spørgsmålet om danske F-16-fly i Afghanistan vil der ifølge Ritzaus oplysninger først blive taget stilling til på et senere tidspunkt, og det skal være op til forsvarschefen og Forsvarskommandoen at vurdere behovet.

- Det vigtigste er, at beslutningen er operativt begrundet. Det skal ikke blot være for at tilfredsstille oppositionen.

- Derfor lyder det ganske fornuftigt, hvis det er op til forsvarschefen at træffe beslutningen, siger Flemming Vinther.

I midten af 2014 tager den danske kampvognsdeling hjem. Tilbage bliver muligvis et F-16-bidrag og et par transporthelikoptere.

På det tidspunkt vil den danske tilstedeværelse i Afghanistan være reduceret til et par hundrede mand.

Så længe det kan lade sig gøre at sikre en fornuftig overdragelse til afghanerne, så er Hærens Konstabel- og Korporalforening med på den del af planen.

- Det afgørende er, at man kan nå at overdrage det på en ordentlig måde, siger Flemming Vinther.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip