Sosuer og lærere får sjældent voldserstatning

Når en dement nikker en sosu-assistent en skalle på plejehjemmet, er det ikke en overtrædelse af straffeloven. Det er det til gengæld, når en slagsbror nikker en tilfældig en skalle i baren.

Det lyder langt ude, men den er god nok. Hvis man spørger Erstatningsnævnet, der behandler ansøgninger om erstatning i henhold til offererstatningsloven, er vold mod offentligt ansatte ikke det samme som vold mod andre.

Offentligt ansatte skal kunne tåle mere. Det viser en række af nævnets afgørelser, som Avisen.dk har fået indsigt i.

- Det er dybt uretfærdigt, at de, der investerer sig selv i arbejdet med mennesker - hvilket slider på fysik og psyke - er ringere stillet end andre, siger Dennis Kristensen, formand i FOA, til Avisen.dk.

Afgørelserne får nu en række fagforeninger og advokater med speciale i arbejdsskadesager til at kritisere Erstatningsnævnet for at forskelsbehandle.

- Vi vil ikke acceptere, at det er en påregnelig risiko for vores medlemmer at blive pandet ned på jobbet, siger Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund.

For at være omfattet af offererstatningsloven skal den voldelige hændelse, der gør den offentligt ansatte til offer, være retsstridig.

Men selvom offentligt ansatte med jævne mellemrum bliver overfaldet på jobbet, er det ifølge fagforeningerne uhyre sjældent, at Erstatningsnævnet mener, at der er tale om decideret vold.

I en aktuel sag fra Bornholm fik en sosu-assistent en skalle af "en psykotisk, udadreagerende beboer" på et ældrekollektiv for demente. Men heller ikke her er der tale om decideret vold, selvom hændelsen har gjort sosu-assistenten angst og deprimeret.

- Nævnet har i den forbindelse taget hensyn til, at arbejde i plejesektoren typisk involverer mere fysisk kontakt med personer end arbejde i andre brancher, skriver nævnet i afslaget.

Danmarks Lærerforening undrer sig også over nævnets praksis.

- Det er jo vanvid, siger konsulent Jacob Gjedde uddyber:

- Det er absurd at tale om, hvad der er forventeligt. Så kan nævnet jo aldrig nogensinde tildele politimænd erstatninger. Har du fået en brosten i hovedet? Bare ærgerligt, det er en del af jobbeskrivelsen.

Erstatningsnævnet afviser, at nævnet gør det sværere for offentligt ansatte at få erstatning for vold.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip