Sovepiller om aftenen gør dig til farlig billist om dagen

Risikoen er at blive involveret i et trafikuheld er fordoblet i op til en uge, efter man har hentet sovepillerne på apoteket, viser en ny undersøgelse.

Undersøgelsen er norsk, og tallene skal ses i forhold til personer, som aldrig gør brug af sovemedicin.

Overlæge i Sundhedsstyrelsens lægemiddelgodkendelse Steffen Thirstrup fortæller, at det ikke er for sjov, at der er advarselsmærker på medicin-emballagen.

332.000 danskere bliver årligt behandlet med sovemedicin, et tal som faktisk er faldet med omkring 100.000 på fem år.

Ingebjørg Gustavsen, som står bag undersøgelsen, er overlæge og ansat ved Folkehelseinstituttet i Norge, som svarer til Danmarks Sundhedsstyrelsen.

Det var særligt indholdsstoffet zopiclon, som gjorde udslag i risikoen for trafikulykker, og overraskede i undersøgelsen.

Zopiclon bliver nemlig betragtet som et meget mildt sovemiddel, med en lav halveringstid i kroppen på omkring 5-10 timer, og derfor bliver kørsel ikke frarådet af læger. Dog er lægemidlet alligevel farligt for trafikanter, da der alligevel gennemsnitligt går 12-15 timer før virkningen er omkring nul. Det vil sige 2-3 gange halverings tiden, afhængig af patientens krops type.

På virkningen af sovemedicin kan svare til en alkoholpromille på omkring 0,6-1,0.

Steffen Thirstrup fortæller, at selv de meget milde sovemidler, kan være rigtig farlige, da de også kan sløve koncentrationsevnen, i samme grad som andre sovemidler.

I Danmark og Norge, hvor undersøgelsen er lavet, er det først nu at der indføres grænseværdier på medicinområdet, når det kommer til kørsel, som kommer til at fungere på næsten samme måde, som alkohol. Forskellen er dog, at har man recept på medicinen, gælder samme regler ikke, skriver Ingenøren.dk.

Dagens Gossip