Sovjet-rådgiver afslører: Sohn fik millioner

Manden, der førte regnskab med Moskvas hemmelige overførsler af hård valuta til kommunistpartier i Vesten, afslører, at Ole Sohn (SF) som formand for DKP (Danmarks Kommunistiske Parti) personligt modtog millioner af kroner i kontanter i årene 1987-90.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Jeg førte Sohns navn ind i protokollen på baggrund af et kodet telegram fra KGB, hvoraf det fremgik, at Sohn havde modtaget pengene, siger Vladimir Versjinin.

Det er første gang nogensinde, at han offentligt fortæller om den tophemmelige operation med at overføre hård valuta til fremme af kommunismens sag uden for Sovjetunionen. Den betroede opgave varetog han i 10-15 år frem til 1990.

Ifølge håndskrevne protokoller fremgår det, at Ole Sohn modtog i alt 6.385.311 kroner.

- Ja, det er min håndskrift. Jeg stod for det hele sammen med chefen for international afdeling. Det må jeg indrømme. Der var ikke andre i Centralkomiteen, der havde med det at gøre, selv om nogle gættede sig til, hvad der foregik, siger 83-årige Versjinin.

Ole Sohn, erhvervsminister indtil for tre uger siden, har i 20 år nægtet kendskab til modtagelsen af kontanter fra Moskva.

Men med de nye oplysninger er mængden af beviser for det modsatte efterhånden så stor, at det er svært at tro på ham, mener flere historikere.

- Jeg har meget svært ved at fæste lid til Ole Sohns forklaringer. Hans troværdighed i denne sag kan næppe blive mindre, siger historikeren Kurt Jacobsen til avisen.

Ole Sohn har ikke reageret på Jyllands-Postens henvendelser.

 

 

Dagens Gossip