Spansk prinsesse giver få svar i sag om skattesnyd

Den 48-åriges spanske kongedatter Cristina svarede undvigende på dommerens spørgsmål om svindel med offentlige midler og hvidvask af sorte penge, da hun lørdag blev afhørt i retten på ferieøen Mallorca.

Sådan lyder udlægningen fra Manuel Delgado, der er advokat for en af de to borgerretsgrupper, der anklager prinsessen og hendes mand.

- 95 procent af hendes svar er undvigende. Hun er rolig, afslappet og godt forberedt, siger advokaten i en pause i afhøringen.

- Hun bruger sin ret til ikke at svare på spørgsmål, der kan kompromittere hende. Hun afviger ikke fra det manuskript, vi havde forventet: Enten ved hun det, eller også svarer hun ikke - og det er dét, tilføjer han.

Men dén fortolkning af begivenhederne i retten deler prinsesse Cristinas advokat ikke.

- Hun svarede på samtlige spørgsmål, hun blev stillet, så hun har ikke været undvigende, udtaler Jesus Silva, der er en af prinsessens advokater.

Sagen har forbindelser til prinsessens mand, Iñaki Urdangarin, der er kommet i myndighedernes søgelys på grund af mistanker om, at han har svindlet med offentlige midler i størrelsesordenen seks millioner euro - omkring 45 millioner kroner.

Prinsesse Cristina ejer sammen med sin mand firmaet Aizoon, som myndighederne har mistænkt for at være et selskab, der er brugt til hvidvask af sorte penge.

Desuden skulle prinsessen have ytret over for dommeren, at hun har "stor tillid" til sin mand.

Sagen vækker stor opsigt, fordi det er første gang i moderne tid, at et så højtstående medlem af kongefamilien må møde op i retten, mistænkt for at have brudt loven.

Under lørdagens afhøring var hundredvis af spaniere mødt op uden for retten med tre krav: Retfærdighed, en ende på korruptionen i det kriseramte land samt overgang til en spansk republik.

Prinsesse Cristinas sag er blot den seneste i rækken af sager, der har gjort det spanske kongehus - med hendes far kong Juan Carlos i spidsen - meget upopulært i den spanske befolkning.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip