Speciallægerne mangler om natten

Ankommer man til en af landets 21 akutmodtagelser midt om natten i søgen efter akut lægehjælp, skal man kigge langt efter speciallægerne.

Det viser en undersøgelse lavet af en håndfuld læger på landets sygehus offentliggjort i Ugeskrift for Læger mandag.

På tre ud af fire akutafdelinger går speciallægen nemlig hjem klokken 22 og efterlader dermed nattens akutte patienter til almene læger med mindre erfaring.

Og det er ikke hensigtsmæssigt ifølge læge Julie Mackenhauer fra Center for Akutforskning på Aarhus Universitet, der har været med til at lave undersøgelsen.

- Problemet ved, at speciallægen ikke er i akutafdelingen hele døgnet er, at man kan bekymre sig om, hvorvidt der bliver givet den rette kvalitet og behandling i alle døgnets 24 timer, siger hun til Ritzau og tilføjer:

- For vi ved, at de akutte patienter kommer i akutafdelingen hele døgnet og ikke kun frem til klokken 16 eller 22.

I 2007 anbefalede Sundhedsstyrelsen et styrket akutberedskab på de danske sygehus, som blandt andet konkluderede, at speciallægerne skulle overtage de nyuddannede lægers plads i døren på akutmodtagelserne.

Det vil sikre, "at akut syge eller tilskadekomne patienter mødes af en bred vifte af specialiserede lægelige og sundhedsfaglige kompetencer og specialiseret udstyr", skriver Sundhedsstyrelsen i sine anbefalinger.

Derfor valgte Danske Regioner at samle akutmodtagelsen til i alt 21 afdelinger fordelt på landets fem regioner. Så patienterne burde ikke ankomme til en akutafdeling, hvor der ikke var en speciallæge til at tage imod dem i døren.

Men det gælder tilsyneladende kun om dagen. Og det er ifølge Julie Mackenhauer bekymrende. For speciallægen kan gøre en forskel.

- Det at have en speciallæge til stede i akutafdelingerne hele tiden, kan være med til at sikre en vis sammenhæng i behandlingerne, så det ikke er en svingende behandling, man får, alt afhængig af, hvilken yngre læge der står i modtagelsen, siger hun.

- Speciallægen kan altid, uanset hvilket speciale vedkommende har, altid bidrage med noget erfaring, der er bedre, end at have den yngste læge i front, tilføjer hun.

Julie Mackenhauer slår dog fast, at undersøgelsen ikke kan bevise, at den behandling, der bliver givet i nattetimerne, med garanti er ringere, fordi speciallægen ikke er der.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip