Spillet om våben til Syrien er skudt i gang

28/05/2013 19:16

BNB

Nyheder
Ophævelsen af EUs embargo blev en konsekvens af uenigheden blandt EUs udenrigsministre på et møde mandag i Bruxelles om at forlænge våbenembargoen, der udløber på lørdag.Rusland forsøger i øjeblikket sammen med USA at organisere en fredskonference om Syrien i Geneve i juni, men tirsdag rykkede den russiske viceudenrigsminister Sergej Ryabov ud med en skarp kritik af EUs beslutning, »som direkte vil skade udsigterne til at få indkaldt en international konference«, sagde han ifølge AFP.Oprørerne har endnu ikke besluttet, om de i det hele taget vil møde op til fredskonferencen, mens den syriske regering »i princippet« har erklæret sig parat til at deltage.Specielt Storbritannien og Frankrig har argumenteret for at give de enkelte EU-lande lov til at forsyne oprørerne med våben, men det ligger i luften, at det ikke vil ske før efter fredskonferencen, oplyser kilder til AFP. Til gengæld siger både den britiske premierminister William Hague og en talsmand for det franske udenrigsministerium, at de to lande ikke behøver vente til efter 1. august, som der ellers forlød efter mødet. William Hague har dog sagt, at der ingen aktuelle planer er om at forsyne oprørerne med våben.Oprørerne har modtaget nyheden med noget, der ligner resignation:»Det er klart et positivt skridt, men vi frygter, at det kan være for lidt og for sent,« siger Louay Safi, talsmand for de syriske oppositionsgrupper samlet i Den Nationale Koalition og understreger, at man mangler våben for at kunne beskytte de civile.Oprørerne har flere gange efterlyst især skulderbårne missiler til at skyde kampfly ned med, samt slagkraftige våben mod kampvogne.Tirsdag meddelte den russiske viceudenrigsminister, at det syriske militær vil få leveret det kraftige S-300 missilsystem, der er beregnet til at sætte ind mod angribende fly og krydsermissiler på flere hundrede kilometers afstand. I den aktuelle situation er det våben, som kan sættes ind mod en udenlandsk interventionsstyrke eller udenlandske fly, der vil påtvinge det syriske luftvåben en flyve-forbuds-zone.Sergej Ryabov betegner derfor missilleverancen for en »stabiliserende faktor«.Ifølge Reuters ser israelerne dog anderledes på den sag, fordi S-300 missilerne ifølge efterretningsminister Yuval Steinitz kan nå langt ind over Israel og i givet fald true lufttrafikken i Tel Aviv.Rusland erklærede for et par uger siden også, at de fortsætter leverancerne af avancerede krydsemissiler til præsident Assad. Der er tale om de knap syv meter lange Yakhont-missiler med en rækkevidde på godt 300 kilometer, der vil kunne sænke udenlandske krigsskibe i Middelhavet.

Mest læste i dag

Ophævelsen af EUs embargo blev en konsekvens af uenigheden blandt EUs udenrigsministre på et møde mandag i Bruxelles om at forlænge våbenembargoen, der udløber på lørdag.

Rusland forsøger i øjeblikket sammen med USA at organisere en fredskonference om Syrien i Geneve i juni, men tirsdag rykkede den russiske viceudenrigsminister Sergej Ryabov ud med en skarp kritik af EUs beslutning, »som direkte vil skade udsigterne til at få indkaldt en international konference«, sagde han ifølge AFP.

Oprørerne har endnu ikke besluttet, om de i det hele taget vil møde op til fredskonferencen, mens den syriske regering »i princippet« har erklæret sig parat til at deltage.

Specielt Storbritannien og Frankrig har argumenteret for at give de enkelte EU-lande lov til at forsyne oprørerne med våben, men det ligger i luften, at det ikke vil ske før efter fredskonferencen, oplyser kilder til AFP. Til gengæld siger både den britiske premierminister William Hague og en talsmand for det franske udenrigsministerium, at de to lande ikke behøver vente til efter 1. august, som der ellers forlød efter mødet. William Hague har dog sagt, at der ingen aktuelle planer er om at forsyne oprørerne med våben.

Oprørerne har modtaget nyheden med noget, der ligner resignation:

»Det er klart et positivt skridt, men vi frygter, at det kan være for lidt og for sent,« siger Louay Safi, talsmand for de syriske oppositionsgrupper samlet i Den Nationale Koalition og understreger, at man mangler våben for at kunne beskytte de civile.

Oprørerne har flere gange efterlyst især skulderbårne missiler til at skyde kampfly ned med, samt slagkraftige våben mod kampvogne.

Tirsdag meddelte den russiske viceudenrigsminister, at det syriske militær vil få leveret det kraftige S-300 missilsystem, der er beregnet til at sætte ind mod angribende fly og krydsermissiler på flere hundrede kilometers afstand. I den aktuelle situation er det våben, som kan sættes ind mod en udenlandsk interventionsstyrke eller udenlandske fly, der vil påtvinge det syriske luftvåben en flyve-forbuds-zone.

Sergej Ryabov betegner derfor missilleverancen for en »stabiliserende faktor«.

Ifølge Reuters ser israelerne dog anderledes på den sag, fordi S-300 missilerne ifølge efterretningsminister Yuval Steinitz kan nå langt ind over Israel og i givet fald true lufttrafikken i Tel Aviv.

Rusland erklærede for et par uger siden også, at de fortsætter leverancerne af avancerede krydsemissiler til præsident Assad. Der er tale om de knap syv meter lange Yakhont-missiler med en rækkevidde på godt 300 kilometer, der vil kunne sænke udenlandske krigsskibe i Middelhavet.