Sponsorerede læger under hård kritik

Flere fremtrædende overlæger og organisationer har rådgivet og modtaget penge af producenterne bag vaccinen mod kræft i livmoderhalsen (HPV-vaccinen).

Og samtidig har de opfordret til at udvide den eksisterende vaccineordning, skriver Politiken søndag.

Ordningen omfatter i dag kvinder født efter 1985, men overlægerne og organisationerne har talt for, at den udvides til at gælde drenge og ældre kvinder, selvom HPV-vaccinen ikke er godkendt til at forebygge forstadier til kræft hos drenge.

Og dobbeltrollerne er dybt kritisable, mener flere eksperter og formanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern.

- Jeg synes, at interessesammenfaldet er massivt. Som udgangspunkt bør det være enten eller. Enten arbejder man for industrien, eller også leverer man faglig rådgivning til offentlighed, kolleger og myndigheder, siger han til Politiken.

Overlæge på Aarhus Universitetshospital Jan Blaakær har kaldt det "kønsdiskrimination", at drenge ikke bliver HPV-vaccineret, men arbejder samtidig som konsulent og rådgiver for de to vaccineproducenter, skriver Politiken.

Det hæmmer ikke uvildigheden, mener Blaakær:

- Hvis ikke jeg sad i de advisory boards, ville jeg gå glip af vigtig viden og kollegiale diskussioner. Jeg er aldrig blevet bedt om at gå ud og reklamere for vaccinen, så egentlig synes jeg ikke, det er så farligt, siger han til avisen.

Også sundhedsorganisationer, der har advokeret for en udvidelse af vaccinationsordningen, bliver betalt af industrien.

Kræftens Bekæmpelse har siden 2004 haft en samarbejdsaftale med den ene producent, GlaxoSmithKline, der blandt andet sender penge til forskning - ifølge Kræftens Bekæmpelse aldrig over 10.000 kroner.

Et ekspertudvalg i Sundhedsstyrelsen har anbefalet at vaccinen kunne indføres som landsdækkende tilbud - hvilket skete i 2009.

Flere af udvalgsmedlemmerne arbejdede samtidig som forskere og rådgivere i såkaldte advisory boards for GlaxoSmithKline og Sanofi Pasteur-MSD.

Men sundhedsminister Astrid Krag (SF) fastholder, at Sundhedsstyrelsen er uvildig.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip