Spontan abort øger din risiko for alvorlige blodpropper

12/04/2013 17:35

Emma Kirstine Kejser

Nyheder
Kvinder der tidligere har fået en ufrivillig abort, eller har fået et dødfødt barn, lider senere i livet ofte også af åreforkalkninger omkring hjerte, nyrer og hjerne. Det betyder også, at risikoen for alvorlige blodpropper er højere, skriver Videnskab.dk. Det er en dansk undersøgelse, som bringer ny skræmmende viden. - Jo flere spontane aborter, kvinderne har haft, jo højere er risikoen, siger Mattis Flyvholm Ranthe, som er læge og ph.d. studerende ved Statens Serum Institut, Afdeling for Epidemiologisk Forskning. Forskerne fandt blandt andet ud af, at for hver gang en kvinde lider en spontan abort, så øges hendes risiko for åreforkalkning med mellem 10 og 20 procent. De fandt også ud af, at kvinder som har haft flere spontane aborter, og/eller som har fået et dødfødt barn har dobbelt så høj risiko, som andre kvinder, for at lide af åreforkalkning senere i livet. Undersøgelsen er lavet på oplysninger fra Landspatientregistret om en million kvinder, der var gravide mellem 1977 og 2008. Der er dog ingen grund til panik. - Spontane aborter er meget hyppige, men ud af den million kvinder, som vi har fulgt i perioden 1977 til 2008, var der trods alt kun under 10.000 kvinder, som både har aborteret og fået åreforkalkning. Sammenhængen mellem åreforkalkning og rygning, forkerte kostvaner eller manglende motion er samlet set meget stærkere, siger Mattis Flyvholm Ranthe.

Mest læste i dag

Kvinder der tidligere har fået en ufrivillig abort, eller har fået et dødfødt barn, lider senere i livet ofte også af åreforkalkninger omkring hjerte, nyrer og hjerne. Det betyder også, at risikoen for alvorlige blodpropper er højere, skriver Videnskab.dk.

Det er en dansk undersøgelse, som bringer ny skræmmende viden.

- Jo flere spontane aborter, kvinderne har haft, jo højere er risikoen, siger Mattis Flyvholm Ranthe, som er læge og ph.d. studerende ved Statens Serum Institut, Afdeling for Epidemiologisk Forskning.

Forskerne fandt blandt andet ud af, at for hver gang en kvinde lider en spontan abort, så øges hendes risiko for åreforkalkning med mellem 10 og 20 procent.

De fandt også ud af, at kvinder som har haft flere spontane aborter, og/eller som har fået et dødfødt barn har dobbelt så høj risiko, som andre kvinder, for at lide af åreforkalkning senere i livet.

Undersøgelsen er lavet på oplysninger fra Landspatientregistret om en million kvinder, der var gravide mellem 1977 og 2008.

Der er dog ingen grund til panik.

- Spontane aborter er meget hyppige, men ud af den million kvinder, som vi har fulgt i perioden 1977 til 2008, var der trods alt kun under 10.000 kvinder, som både har aborteret og fået åreforkalkning. Sammenhængen mellem åreforkalkning og rygning, forkerte kostvaner eller manglende motion er samlet set meget stærkere, siger Mattis Flyvholm Ranthe.