Sprinter-komet løber hurtigere end kroppen kan klare

- Han er alt for ung til at løbe så hurtigt. Det kan godt være, at han er i stand til at løbe 10,30, men kroppen kan ikke tåle det, da hans krop ikke er færdigudviklet. De store navne er 25 eller ældre, og deres krop kan tåle det. På sådan en ung knægt på 15 år, udvikler kroppen sig hver dag. Hans topfart udvikler sig alt for hurtig i forhold til hans krop, siger hans far og træner, Stefan Hari.

Derfor var det også en dybt skuffet Kristoffer Hari, der onsdag måtte opgive også at stille til start ved 200 meteren ved ungdoms-OL i Utrecht. Det er en skade i baglåret, der også holdt ham ude af 100 meteren i mandags, og skaden kan være et varsel om, at han simpelthen løber for hurtigt i forhold til, hvad hans krop kan klare, forklarer Stefan Hari.

- Han er i rigtig god form, men hans krop vokser stadigvæk, og kroppen kunne ikke tåle det. Det var et varsel fra kroppen selv, om at det går for hurtigt, og at den ikke kan klare det. Det er ikke en alvorlig skade, men det forhindrer ham i at løbe, siger han.

Det problem står mange unge talenter over for, fortæller Thue Kvorning, der er fysisk træner og sportsfysiolog hos Team Danmark.

- Det ser man gang på gang, at når man har med sådan et unikum at gøre. Man kan sige, at han er en regulær sportsvogn med en meget meget velfungerende motor. Men hvis alt det omkring motoren ikke virker, så kan han ikke skyde den motor af, siger han.

Derfor er det også vigtigt, at Hari koncentrerer sin træning om at styrke sin krop til at klare den store belastning.

- Det er vigtigt at sigtet med træningen i højere grad er at holde ham skadefri, frem for præstationsfremmende træning med styrketræning. Styrketræningen skal i højere grad være med til at styrke sener og væv, så musklerne kan holde til den kraftudfoldelse han er i stand til, siger han.

Kristoffer Hari har i foråret løbet fantastiske tider hjem på 100 meteren. Ved Copenhagen Open i sidste måned satte han europarekord i sin aldersklasse med tiden 10.43, og ugen efter forbedrede han sin egen rekord med tiden 10,37 ved et stævne i Tyskland. Dermed er han kun 1/100 fra verdensrekorden på 10,36.

Talentet er helt sikkert til stede, og med den rigtige træning kan han blive endnu bedre, mener Thue Kvorning.

- Det der kan gøre, at han bliver bedre er, at han bliver bedre teknisk og taktisk. Altså, at han bliver bedre til at styre sig og forbedrer sig omkring starterne. Han kan også blive endnu større, muskuløs og stærkere, og kan hans krop holde til det, så kan han af den vej også blive hurtigere. Han kan gøre sin motor endnu større, og blive mere eksplosiv, siger han.

Hvad Kristoffer Haris næste løb bliver ved hans far ikke endnu. Nu handler det om, at få ham helt skadefri, inden han løber næste løb.

- Det vigtigste er at få ham sund og rask tilbage på banen, for han skal være tryg ved at løbe, siger Stefan Hari.

 

Dagens Gossip