Stadig færre på støtten set over tyve år

Danskerne trækker i stigende grad i arbejdstøjet og lader varerne stå på velfærdsstatens hylder. Set over de seneste tyve år er andelen af danskere i den arbejdsdygtige alder på overførselsindkomster faldet. Det bemærker tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i en kommentar til friske tal for antallet af overførselsmodtagere fra Danmarks Statistik.

28.100 fuldtidspersoner er i løbet af det seneste år fjernet fra de passive indkomster. Og dermed er der i dag 815.200 personer på overførselsindkomst, når man fratrækker SU-modtagere.

- Hvis man ser bort fra den seneste krise, vi har været igennem, så må man sige, at de sidste tyve år overordnet set har været en god periode for dansk økonomi med beskæftigelsesfremgang. Men selvom det er gået den rigtige vej, så skal vi have antallet af modtagere af overførselsindkomster endnu længere ned, siger chefananalytiker i AE, Erik Bjørsted til Newspaq.

Han nævner tilbagetrækningsreformen, kontanthjælpsreformen, SU-reformen, sygedagpengereformen og reformen for førtidspension og fleksjob som tiltag, der har været med til at øge beskæftigelsen. Men i de kommende år handler det om i højere grad at få flere danskere væk fra ufaglært arbejde og generelt højne uddannelsesniveauet.

- Vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft og personer med videregående uddannelser. Hvis vi ikke får lukket hullerne, så bliver udbyttet af de her reformer mindre. Og så ligger der også et problem i at produktivitetsvæksten har stået i stampe siden midten af halvfemserne, siger Erik Bjørsted til Newspaq.

Han roser regeringen for med reformerne for erhvervsskolerne og folkeskolen at ville løfte uddannelsesniveauet i befolkningen. Men der skal samtidig lyttes til flere af anbefalingerne fra Produktivitetskommissionen, der for nylig afgav sin rapport.

- Jeg er glad for at man med beskæftigelsesreformen har sat fokus på at løfte ufaglærte til faglært arbejdskraft. Men vi har bruge for mere af det samme, flere af de såkaldt kloge reformer, som sigter på at højne uddannelsesniveauet, siger Erik Bjørsted.

Newspaq

 

Dagens Gossip