Stadig tavshed om personsager fra koldkrigen

Regeringen afviser at åbne for historisk indsigt i de 1200-1500 bevarede personsager, som PET oprettede under Den Kolde Krig, skriver Information.

Det sker, selv om regeringspartierne tidligere har været fortalere for en sådan ordning, og dermed kan personer, som Politiets Efterretningstjeneste registrerede under Den Kolde Krig, ikke få lov at se deres sager hos efterretningstjenesten.

Det såkaldte Wendler Pedersen-udvalg, hvis arbejde ligger til grund for den nye politiske aftale om en PET-lov, angav sidste år i sin betænkning, hvordan en historisk ordning om indsigt eventuelt kunne udformes.

Udvalget foreslog, at kun hvis "afgørende hensyn taler imod", skulle borgere registreret af PET fra 1945-1989 kunne få afslag på at se deres sag.

Men ordningen kom ikke med i den politiske aftale, og Justitsministeriet oplyser til Information, at den heller ikke kommer med i det kommende lovforslag om PET.

Ifølge Jan E. Jørgensen (V) gjorde Venstre det klart under forhandlingerne om aftalen, at partiet helst så ordningen indført:

- Men det ville regeringen ikke være med til, og det er ærgerligt, fordi det forhindrer, at vi kan få hele fortællingen om Den Kolde Krig, siger han til Information.

Adspurgt om muligheden for en historisk indsigtsordning karakteriserede Radikale Venstres retsordfører, Jeppe Mikkelsen, sig sidste år i Information som "åbenhedsfanatiker" og efterspurgte "mere åbenhed på alle områder for PET".

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip