Stadsarkivet sætter fokus på historiske konflikter

På mandag lyder startskuddet for Kolding Stadsarkivs satsning omkring temaet: Konflikter.

Temaet udspringer af, at netop 2014 er et år, hvor der både lokalt, nationalt og internationalt er fokus på markering af en række store krigsbegivenheder. Det gælder lige fra 1864 til 100-året for udbruddet af Første Verdenskrig. Netop 1864 er på plakaten på mandag, hvor vandreudstillingen ”Fokus 1864” kommer til Kolding.

Det markeres i samarbejde med Hovedbiblioteket i Kolding med en lille reception, hvor arkivar Martin Philipsen Mølgaard kort vil fortælle om Kolding i 1864. Det foregår på Kolding Bibliotek klokken 16.

Byvandring – Kolding før og efter 1864

Det spor fortsættes, når Folkeuniversitetet og Kolding Stadsarkiv sammen inviterer på byvandring lørdag den 5. april klokken 14-16.

Med afsæt i 1864 tager bibliotekar Søren Flø Sørensen og arkivar Martin Philipsen Mølgaard deltagerne på en spændende ”pad-walk” rundt i byen, hvor byens historie før og efter 1864 bliver fortalt til fods med hjælp af app’en: Historisk Atlas. Turen starter ved Kolding Stadsarkiv, Skolegade 2B. Tilmelding foregår via Folkeuniversitetet. Enten online via www.fuodense.dk/default.aspx?pagetype=8&HoldNr=14203 eller ved at kontakte Folkeuniversitetet direkte på tlf. 6550 2772 / [email protected].

The Journey towards Peace – Skovparkens fortællinger indsamles

Nationale krige og konflikter sætter spor både hos det enkelte menneske, men også i forhold til hele samfund og nationer, hvis selvforståelse og identitet i høj grad påvirkes og iscenesættes i forhold til store begivenheder.

En sådan rolle har 1864 spillet for danskere og Danmark, men i Kolding Kommune bor og lever en række borgere, som bringer andre historiske konflikter og krige med sig.

Deres historie er også en del af vores lokalhistorie - og Kolding Stadsarkiv iværksætter derfor i år en række indsamlingsrunder og events i Skovparken, der skal sætte fokus på netop disse fortællinger. Indsatsen skal medvirke til at perspektivere lokale, nationale og transnationale fortællinger og deres betydning på tværs af tid og generationer.

Arkiv-roads rundt i kommunen

Kolding Stadsarkiv gennemfører også en række forskellige indsamlingsrunder i år, hvor arkivet tager på arkiv-roads og bevæger sig ud i selve byrummet og til borgerne ved hjælp af en nydesignet arkiv-campingvogn. Alt sammen under temaet: Konflikter.

I arkivets arkiv-campingvogn kan der afleveres dokumenter, erindringer eller fotos – der kan scannes med det samme. Der vil også være mulighed for at fortælle og få båndet eller filmet sin historie, mens man sidder i campingvognen.

Stadsarkivet sætter hermed nye rammer for, hvordan fremtidens indsamling kan foregå.

 

Dagens Gossip